YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Erzurum’un bilişim ve yazılım üretmede merkez olmasının önünde engel yok"

Atatürk Üniversitesi (AÜ)’nde başlayan Bilişim Çalıştayı’nda bölgesel kalkınmada bilişimin rolü ve Erzurum’un bilişim üssü olup...

"Erzurum’un bilişim ve yazılım üretmede merkez olmasının önünde engel yok"

Atatürk Üniversitesi (AÜ)’nde başlayan Bilişim Çalıştayı’nda bölgesel kalkınmada bilişimin rolü ve Erzurum’un bilişim üssü olup olamayacağı konusu ele alındı. Çalıştayda konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’un yazılım ve bilişim teknolojileri üretmede merkez olmasının önünde engel görmediğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi, Ata Teknokent, Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) ve Türkiye Bilişim Derneği tarafından ortaklaşa organize edilen Bilişim Çalıştayı, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek çalıştayda konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet ise Bilişim Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. 70 bin öğrencisi ve 200 bin mezunuyla Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye ve bulunduğu bölgeyle ilgili sorumluluğunun farkında olduğunu vurgulayan Rektör Koçak, gençlere düşüncelerini ve hayallerini gerçekleştirmeleri ve geliştirmeleri konusunda her türlü imkânı sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini anlattı. Erzurum’un yazılım ve bilişim teknolojileri üretmede bir merkez olmasının önünde ciddi bir engel görmediğini, Ata Teknokent’in ise bu konuda önemli bir altyapı olduğunu ifade eden Rektör Koçak, “Unumuz, şekerimiz, suyumuz var; inşallah helvayı da birlikte yapacağız.” diye konuştu. Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin yerel değerleri tanıtmak için bu yıl ve önümüzdeki yıl çeşitli faaliyetler yapacağını da hatırlattı. Koçak, 16-18 Kasım tarihleri arasında ‘Bütün Yönleriyle Erzurumlu İbrahim Hakkı’ konulu bilgi şöleni düzenleyeceklerini ve bu faaliyeti Erzurumlu diğer önemli şahsiyetlerin tanıtılmasının izleyeceğini sözlerine ekledi.
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan ise bilişimin ileri toplumların bir özelliği olduğunu hatırlattı. Küreselleşen dünyanın fizik olarak küçülmediğini, dünyayı küçültenin bilişim teknolojileri olduğunu anımsatan Altan, “Bugün terör örgütleri de interneti kullanıyor. Arap Baharı ya da anti kapitalizm hareketleri bir anda dünyayı sarıyorsa bunda internetin rolü büyük.” dedi. Altan, Türkiye’nin, bu konunun önemini fark ettiğini ve 9’ncu 5 yıllık kalkınma planına bilişimle ilgili yatırımlar koyduğunu söyledi. Erzurum’un yazılım üssü ve bilişim teknolojileri üretilen bir merkez olmasının önünde bir engel bulunmadığını ifade eden Altan, bilişim üssü olacak bir Erzurum’un İran, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya’nın bu alandaki ihtiyaçlarına cevap verebileceğini vurguladı.

"BİLİŞİMDE İLERLEME SAĞLANAMAZSA 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ YAKALANAMAZ"
MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Mustafa Güvenli de konuşmasında 2023 yılı için kendisine 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye’nin bilişim sektöründe gerekli ilerlemeyi sağlayamaması durumunda bu hedefi yakalamasının zor olacağını anlattı. Güvenli, Erzurum’un bilişim konusunda Türkiye’nin merkez illerinden biri olabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Erdal Güzel ise Türkiye’nin sanayi devrimini 150 yıl geriden izlediğini hatırlatarak, bunun ağır faturaları olduğunu anlattı. Erzurum’un iki binli yıllara kadar vasıfsız insan gücünün yanı sıra yetişmiş insan ve sermaye göçü verdiğini ve bu durumun şehri gerilettiğini söyleyen Güzel, son on yıl içerisinde ise tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim, turizm gibi konularda şehrin önüne önemli hedefler konulduğunu ve bu hedeflerde yakalanan gelişmelerin Erzurum halkına moral ve motivasyon verdiğini ifade etti. "Erzurum’u bir bilişim üssü haline getirmek istiyoruz." diyen Güzel, bu konuda Hükümet’ten destek beklediklerini de anlattı.
Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şube Başkanı Levent Karadağ da bugün Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı olduğunu, Google gibi kuruluşlara Türk internet kullanıcılarının geçen yıl 700 milyon dolar ödediklerini hatırlattı. Karadağ, Türkiye’nin artık kendi yazılımlarını yapması gerektiğinin altını çizerek, bu konuda Türkiye’nin kendine ve gençlerine güvenmek durumunda olduğuna dikkat çekti. "Bilişim toplumu olursak AB ülkelerini geçeriz." diyen Karadağ, Erzurum’da kurulacak Bilim Kent Konseyi’nin Valiliğin ve Atatürk Üniversitesi’nin katkılarıyla önemli hizmetler göreceğini söyledi. Karadağ, Türkiye Bilişim Derneği’nin Erzurum’da şube açmasını da istedi.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ata Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise Erzurum’a ve bölgenin kalkınmasına ivme kazandırabilecek inovatif değerleri üniversiteler, sağlık merkezleri, kış oyunları- turizm merkezi, lojistik park ve teknopark olarak açıkladı. Bilişim Çalıştayı’nda bu imkânların esas alınacağını vurgulayan Tüzemen, Ata Teknokent- üniversite-sanayi-kamu ve sivil toplum işbirliği, Erzurum bilişimle strateji ve yol haritası, Türkiye’nin büyük ölçekli şirketleri ile ilişkiler ve Bilişim Kent Konseyi başlıkları altında 8 çalıştayda konuların uzmanları tarafından her yönüyle ele alınarak değerlendirileceğini ifade etti. Globalleşen günümüz dünyasında bilişim teknolojilerinden ve inovasyondan yoksun bir bilim, eğitim, hizmet, ticaret, üretim ve bunlara bağlı endüstriyel sektörlerin ve teknolojilerin demode olmaya ve atıl kalmaya mahkûm olduklarını vurgulayan Tüzemen, “Çünkü artık insanoğlunun ihtiyaçları da bilgi kadar hızlı, yani ışık hızıyla ilerlemekte olup anında yenileşmeye yönelik değişiklikler yapılmadığında rekabet gücü zayıflayacaktır. Bu tehdidin ve tehlikenin önüne geçebilmek için bilişim teknolojilerini geliştirmek ve iyi kullanmak gerekmektedir.” uyarısında bulundu.
Bilişim Çalıştayı’nda, üniversite, sanayi, kamu ve özel sektör işbirliği platformunda Erzurum ve bölgesel kalkınma hedefleri, bilişim teknolojisi ile ortak akıl yaratmak; eğitim, sağlık, turizm ve lojistik sektörlerin geliştirilmesi; kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarında bilişim tabanlı bölgesel kalkınma imkânları çalışma grupları tarafından ele alınacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler