YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Evde şeker takibi, diyabet takip ve tedavi maliyetini azaltıyor"

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, diyabet hastalarının evde kendi kendilerine...

"Evde şeker takibi, diyabet takip ve tedavi maliyetini azaltıyor"

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, diyabet hastalarının evde kendi kendilerine yapacakları şeker ölçümü takibinin kısa ve uzun dönemde hastalığın takip ve tedavi maliyetini azaltacağını söyledi. Diyet ve egzersiz ve kan şekeri düzeyinin hastanın eğitimine yardımcı olacağının da altını çizen Uz. Dr. Kaya, bunun ayrıca hastanın hastanede yatış sıklığını ve yatış süresini azaltıp daha esnek bir yaşam sürdürmesini sağladığını kaydetti.

Evde glikoz takibi, kendi kendine kontrol, kontrolün faydaları gibi konularda hastaları bilgilendirici açıklamalarda bulunan Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, hastanın evinde yapacağı kontrollerin tedavi açısından büyük önemi olduğunu belirtti. Uz. Dr. Kaya, “Diyabetik hastanın evde kendi kendine takip yapması meraklarını giderir, kolay ve ucuz normal kan şekeri kontrolü sağlar. Hipoglisemi ve hiperglisem ataklarının tespiti ve gerekli önlemlerin alınması, komplikasyonların erken tanısı ve gelişiminin geciktirilmesi veya önlenmesi açısından da önemlidir. Diyet, egzersiz ve kan şekeri düzeyleri ile bağlantılı olarak hastanın eğitimine yardımcı olur, hastanede yatış sıklığını ve yatış süresini azaltır, daha esnek bir yaşam sürdürmesini sağlar. Evde şeker takibi kısa ve uzun dönemde, diyabetin takip ve tedavi maliyetini azaltır." dedi.

Evde kan şekeri takibinin diyabetli görsel yöntem veya şeker ölçüm cihazları yardımı yapılabileceğini ifade eden Uz. Dr. Taner Kaya, ölçüm sıklığını ise hastanın ihtiyaçlarının belirleyeceğini vurguladı. İnsülin pompası veya insülin enjeksiyonu kullanan gebe hastaların şeker kontrolü sağlanana kadar her gün günde en az 3-4 kez şeker ölçümü yapması gerektiğinin altını çizen Uz. Dr. Kaya, "Ölçümlerin sabah kahvaltısından, öğle ve akşam yemeğinden ve gece öğününden önce yapılması önerilir. Glisemi kontrolü sağlanmış olsa bile ölçümlere devam edilmelidir. Tip 1 diyabetli ve kan şekeri çok oynak olan hastalarda haftada bir kez günde 8-9 kez kan şeker profili yapılmalı hatta bu hastalarda şeker ayarı başarılamıyor ise ayda bir kez özel glisemi kontrolü yapan "sensör"lerle kan şekerlerinin ölçümü yararlı olabilmektedir." bilgisini verdi.

"Glisemi kontrolü olmayan ve insülin kullanmayan tip 2 diyabetiklerin sabah kahvaltıdan önce ve öğünden 2 saat sonra yemek sonrası takibi yapması gereklidir." diyen Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Taner Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü, "Glisemi kontrolü sağlanan tip 2 diyabetikler sadece diyetle ayarlı olmuş olsa bile, şeker ölçümlerini haftada iki gün ve yine açlık ve tokluk kan şekerlerini ölçme şeklinde sürdürmelidirler. Bu tip takiplerde kan şekerinin ayar durumuna göre doktorunuza özellikle danışılması gerekir. Ancak her hastanın kendi kan şekerini ölçmesi ve çıkan sonuca göre, sonuçlar iyi değilse doktoruna danışarak ilaç dozlarını yeniden ayarlaması yararlı olur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler