YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Filistinli Ve İsrailli Liderler Çözüm Için Siyasi Irade Ve Cesaret Göstermeli"

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun iki devletli yapı ile ilgili 181 sayılı kararı almasından bu yana...

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun iki devletli yapı ile ilgili 181 sayılı kararı almasından bu yana 65 yıl geçtiğini belirten BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, çözüm için hem Filistinli hem de İsrailli liderlerin siyasi irade ve cesaret göstermesini istedi.

Ban, 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle bir mesaj yayımladı. Ban mesajında "Hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin kabul ettiği iki devletli çözüme ulaşmak için çok zaman geçti. Ortadoğu'ya gerçekleştirdiğim son ziyaret esnasında Gazze ve İsrail'de şiddetin tehlikeli bir şekilde tırmandığını gördüm. Özellikle de sorunun çözümsüz kalmasının siviller için ne kadar korkunç sonuçlar doğurduğunu gözlemledim. Ortadoğu'nun hızla ve derinden değiştiği bir dönemde barış için herkesin acilen daha fazla çaba harcaması gerekiyor." dedi.

Aslında bir anlaşmaya nasıl varılacağının ana hatlarının BM Güvenlik Konseyi kararları, (barış için toprak dahil olmak üzere) Madrid İlkeleri, Yol Haritası, 2002 Arap Barış girişimi ve taraflar arasındaki anlaşmalarla belirlenmiş bulunduğunu hatırlatan Ban, sözlerine şöyle devam etti: "Asıl ihtiyaç duyulan siyasi irade ve cesaret ve bunların yanında genç kuşaklara karşı olan sorumluluk duygusu ve vizyondur. Nihai statü konuları sadece doğrudan görüşmeler yoluyla çözülebilir. Ancak güvenilir ve anlamlı müzakerelerin yeniden başlayabilmesi ve iki devletli çözümün yaşatılabilmesi için gerekli olan ortamın oluşturulabilmesi amacıyla daha yapılması gereken çok iş var."

"FİLİSTİNLİ GRUPLAR ARASINDA UZLAŞMA SAĞLANMALI"

Gazze ve Güney İsrail'de önemli yıkıma yol açan ve bir hafta süren çatışmalardan sonra sağlanan ateşkesin sürekli olmasının hayati öneme sahip bulunduğunu belirten Genel Sekreter, "Daha önce de defalarca kınadığım üzere Gazze'den roket atışı olmamalı." dedi. Ban, Güvenlik Konseyi'nin 2009 Ocak ayında aldığı 1860 sayılı karardaki ablukanın sona erdirilmesi, silah kaçakçılığının önlenmesi ve Filistinli gruplar arasında uzlaşma sağlanması gibi konuların kararlılıkla çözüme ulaştırılması gerektiğini belirtti. Ban, iki devletli çözümü destekleyecek şekilde Filistinlilerin görüş birliğine varmalarının, Gazze ve Batı Şeria'da bir Filistin Devletinin kurulabilmesi için gereklilik arz ettiğini, Filistinlilerin, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün taahhütleri, Ortadoğu Dörtlüsü ve Arap Barış Girişiminin duruşu çerçevesinde kendi aralarındaki bölünmüşlüğü sona erdirmelerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

"DOĞU KUDÜS, BATI ŞERİA'DA YENİ YERLEŞİM ALANI AÇILMASI KESİNLİKLE SONA ERDİRİLMELİ"

Filistin Yönetiminin Batı Şeria'da devlet inşa etme yolunda aldığı mesafeyi korumasının ve diğer alanlarla sınırını birleştirme ihtiyacının da aynı derecede önem taşıdığını ifade eden Ban, "Doğu Kudüs dahil, Batı Şeria'da yeni yerleşim alanı açılması uluslararası hukuka ve Yol Haritasına aykırılık içeriyor ve kesinlikle sona erdirilmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Tek taraflı olarak atılacak adımların uluslararası topluluk tarafından kabul görmeyeceğini belirten Ban, yıkım ve arazilere el koyma yerine doğru bir şekilde yerleşim planı yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ban, şunları ekledi: "Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye niteliğindeki kararına rağmen İsrail, Batı Şeria'da duvar örmeye devam ediyor. Yerleşimciler tarafından uygulanan ve Filistinlilerin yaralanması ve mallarının zarar görmesiyle sonuçlanan şiddet olaylarındaki artıştan dolayı da ayrıca endişe duyuyorum."

Tüm bu zorlukların gölgesinde ve Filistinlilerin devlet olma yönündeki meşru talepleri doğrultusunda Genel Kurul'da Üye Olmayan Gözlemci Statüsü kazanmak için başvuruda bulunulduğunu hatırlatan Ban, "Bu başvuruyla ilgili karar üye devletler tarafından verilecek. Burada önemli olan ilgili tüm tarafların konuya sorumluluk içinde ve yapıcı bir şekilde yaklaşmasıdır." diye belirtti.

Amacın kuşaklar boyudur Filistinlilerin ve İsraillilerin hasret kaldığı adil ve kalıcı barışın, yani 1967 yılında başlayan işgali sona erdirecek, bağımsız, güçlü ve egemen bir Filistin devletinin, güvenliği sağlanmış bir İsrail devletiyle yan yana yaşamasını sağlayacak bir barışın inşasını sağlamak olduğunu söyleyen Ban, hem İsraillileri hem de Filistinlileri vizyon ve kararlılık göstermeye çağırdı. Ban, uluslararası topluluğu da her iki tarafın meşru taleplerini karşılayabilecek bir yol oluşturulmasına katkı vermeye davet etti. "Bu amacı desteklemek için tüm güçümü kullanacağıma söz veriyorum" diyen Genel Sekreter Ban, sözlerini şöyle tamamladı: "Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü'nde, ilgili herkesin dayanışmayı barış için, pozitif eyleme dönüştürmek için birlikte çalışacağına inanıyorum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler