TBMM Başkanı Cemil Çiçek, darbelerin araştırılması konusunda, "Türkiye'nin yakın tarihi açısından olup bitenlerin bilinmesinde fayda görürüm. Çünkü gerçekler ortaya çıktıkça demokrasiyi anlamak, sahip olduğumuz değerleri kavramak daha kolay olacaktır" dedi.
Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, "AK Parti MYK'da, Mecliste, geçmişten günümüze darbelerin araştırılması yönünde komisyon kurulması gündeme geldi. Size bu yönde bir başvuru ulaştı mı, bu yöndeki girişimi nasıl karşılarsınız?" sorusuna, kendisine şu ana kadar ulaşmış bir başvuru bulunmadığını kaydetti.
Türkiye'nin yakın tarihi açısından olup bitenlerin bilinmesinde fayda gördüğünü belirten Çiçek, "Çünkü gerçekler ortaya çıktıkça demokrasiyi anlamak, sahip olduğumuz değerleri kavramak daha kolay olacaktır. Türkiye'nin kurulu sistem içinde işlerini görebilmesi açasından da nelerin zaman zaman yanlış yapıldığını görmek açısından da faydalı olur. Bu benim genel yaklaşımım. Ama şu ana kadar bize ulaşmış bir başvuru yok. Bu bir Meclis Araştırması şeklinde olabilir. Gelsin bakalım" diye konuştu.
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını nasıl değerlendirdiği ve Komisyondaki gerginliklerin sorulması üzerine Çiçek, komisyonların müzakere ve tartışma yeri olduğunu, tartışmanın biraz kavga gibi anlaşıldığını söyledi. Görüşülen tasarı veya teklifle ilgili kimin ne düşüncesi ve kanaati varsa bunu söylemesi açısından komisyonların varlığının önemli olduğuna işaret eden Çiçek, şöyle konuştu:
"Tartışmanın sınırları genişliyor, başka anlam çıkıyorsa, onlara da fırsat vermemek lazım. Herkes özgürce fikrini söylüyor. Anladığım kadarıyla Komisyon Başkanı, böylesine önemli bir konuda herkesin fikrini söylemesi açısından azami toleransı gösterdiğini zannediyorum. 12 saatlik konuşma ilk defa olmuyor. Geçmişte de seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili Anayasa Komisyonunda bir tartışma, olay yaşanmıştı. Ama bana dün muhalefet milletvekili arkadaşlarımız geldi. Kendileriyle konuştuk, belli konuda da mutabakata da varılmıştı. Ümit ederim o çerçevede müzakereler yürüyordur."
AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'ün durumunun da hala tartışıldığının söylenmesi üzerine Çiçek, "O konu açıklandı. Bir konuyu olduğundan fazla konuşursanız iş maksadı dışına çıkabilir. Ben onu kaç defa söyledim, yazılı olarak da açıklama yaptık. Konu, soru aynı..." karşılığın verdi.
Çiçek, "Netleşmedi de..." denilmesi üzerine,"Neticelenmediğinden kasıt ne? Tartışmayı kim yapıyorsa ona sormak lazım. Bize soru önergesi olarak geldi. 6 Ocakta bunun cevabını sayın milletvekiline yazılı olarak bildirdim. Genel Kuruldaki tartışma üzerine de yazılı açıklama yaptım. Başkanlık Divanında da konuşuldu, orada da söyledim, yasal olarak bir engel gözükmüyor. Bu açık" dedi.
Türkiye'deki tartışmalarda her şeyin siyaseten tartışılabileceğini ancak alanın hukuki durumunun da ortaya konulması gereğine işaret eden Çiçek, hukuk ortaya konularak tartışma yapılmasının bir sonuca varma imkanı yaratabileceğini, ancak herkesin mevzuatı bir kenara bırakarak tartıştığını ve bu nedenle sonuç alınmadığını söyledi.
Çiçek, "Şükür'ün Meclis Başkanlığına mazeret bildirmesine rağmen televizyon programına çıktığının" söyleyen bir gazeteciye, "Ben onları bilmiyorum. Biz herkesin bize gönderdiği mazereti; bu rapor, dilekçe, benden izin tarzında olabilir. Biz kimsenin bildirdiği mazeret doğru mu, yerinde midir, bunu tahkik etmiyoruz. Böyle bir şeyimiz de yok. Milletvekillerimizin bize bildirdiği mazeretlere itibar ediyoruz. Bunlar rapor ise Başkanlık Divanı'nda görüşüyoruz" karşılığını verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz