YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Hava Sıcaklıklarında Ani Düşüş Var, Enfeksiyona Dikkat"

Havaların 10 derece düşmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlarda artış gözleniyor. Özellikle çocuklarda görülen hastalık nedeniyle acillerde...

"Hava Sıcaklıklarında Ani Düşüş Var, Enfeksiyona Dikkat"

Havaların 10 derece düşmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlarda artış gözleniyor. Özellikle çocuklarda görülen hastalık nedeniyle acillerde yoğunluk yaşanıyor. Yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde çapaklanma gibi bulgulara yol açan enfeksiyon için aileler dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Sayar, sıcaklardaki ani düşüşlerin hastalıkta etkili olduğunu vurgulayarak, 3- 4 gün içinde geçmeyen rahatsızlıklarda ailelerin hastaneye başvurmalarını istedi.

Havaların 10 derece düşmesiyle birlikte gribal enfeksiyonlarda artış gözleniyor. Özellikle çocuklarda görülen hastalık nedeniyle acillerde yoğunluk yaşanıyor. Yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde çapaklanma gibi bulgulara yol açan enfeksiyon için aileler dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor.Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Sayar, Vakaların genelde burun akıntısı, ateşli yada ateşsiz, hırıltılı solunum şeklinde görüldüğünü belirterek, Birkaç gün süren ateş, burun akıntısını gribin tipik bulguları olduğunu söyledi.

MEVSİMLERDE SERT DÜŞÜŞLER YAŞANIYOR
Virüslerle olan enfeksiyonlarda ise gözde çapaklanma, ellerde döküntüler olabildiğine işaret eden Sayar, bunların olayın çeşitliliğinden kaynaklandığını anlattı. Mevsimsel olarak gribal enfeksiyonların artışından söz edilebileceğini kaydeden Dr. Sayar, şöyle devam etti: "Bu da şundan kaynaklanıyor. Mevsimler kayıyor. Mesela baharın martta girmesi gerekirken, bazen Mayıs’ta Haziran’da bahar geliyor.Böyle olunca son baharında ileri doğru kaymasıyla sıkıntı yaşıyoruz. Son dönemde Ekim ayında Sonbahar ile ilgili bulgular göremiyoruz. Astım, alerjik sinüs, Üst solunum yolları enfeksiyonları, bu dönemde daha çok görebilen rahatsızlıklar. Mevsimlerden dolayı gribal enfeksiyonları da Kasım Aralık aylarına doğru kaydı. Bu mevsimsel geçişlerden kaynaklanıyor. Artık geçişler eskisi gibi yumuşak değil, birazcık daha sert geçişler yaşıyoruz. Bakıyoruz bir anda yazı, bir anda kışı yaşıyoruz. Bu durum bakteriyel kolonizasyonu önemli derecede artırıyor."

Toplumsal olarak belli şeylere dikkat edilmediğinde enfeksiyonların bulaşmasının önlenebileceğine dikkat çeken Sayar, "Okullarda özellikle el yıkamaya, çocukların gribal enfeksiyonların en yoğun olduğu dönemlerde okula gitmesi, bir 25-30 kişilik sınıfta bu enfeksiyonun yayılmasına yol açıyor. Bu aile içinde de böyle, Enfeksiyon başlayınca herkese bulaşabiliyor." dedi.

"FAST-FOOD YİYECEKLERDEN SAKININ"

Gripten korunmak için sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu, mevsim meyvelerinin ve sebzelerinin tüketilmesinin çok anlam ifade ettiğini söyleyen Dr. Sayar, sözlerini şöyle tamamladı: "Onun haricinde abur cubur dediğimiz, dışarıda satılan fast food tarzı beslenmeyi hiçbir zaman önermiyoruz. Enfeksiyonlar bu yolla çok sık bulaşıyor. Özellikle Türk toplumu olarak bebekleri öpmeyi çok severiz. Özelikle bu dönemde kaçınmak lazım. Çocukları biraz uzaktan sevmek lazım. Ellerin sık yıkanması önem arz ediyor. Gribal enfeksiyonun bulaşmasını en alt düzeye indirmesi için, annelerin maskeyle bebeklerini emzirmesi, yemekte tabakların ayrılması, havlu ve sabunların ayrı kullanılması gerekiyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler