YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Hayallerinizi Şans Oyunlarına Bağlamayın Bağımlılık Yapıyor"

Milli Piyango İdaresi, yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyenin miktarını bu yıl 45 milyon TL olarak belirledi....

Milli Piyango İdaresi, yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyenin miktarını bu yıl 45 milyon TL olarak belirledi. Milyonlarca kişi yılbaşı öncesinde 'bana çıkar' umuduyla aldığı bilete hayallerini bağlıyor. Ancak ikramiye kazanan 'talihlilerin' yüzü her zaman gülmüyor. Geçmiş yıllarda ikramiye kazanan piyango zenginlerinin kimi şimdi ayakkabı boyacılığı yapıyor kimi de emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyor. Uzmanlar şans oyunlarının getirdiği mutluluğun geçici olabileceği uyarısında bulunarak mutluluğun parada aranmaması gerektiğini belirtiyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyoloji Bölümü'nce şans oyunlarının toplumun beklentileri üzerine etkisine yönelik yapılan bir anket çalışması şans oyunlarının bağımlılık yaptığını bir kez daha ortaya koydu. Şans oyunu oynayan 600 kişi üzerinde yapılan anket çalışmasına göre erkekler kadınlara göre, gençler ise yaşlılara göre daha fazla şans oyunu oynuyor. Ankete katılanların meslek durumları incelendiğinde katılımcıların yüzde 27,7'sinin işçi, yüzde 25,8'inin öğrenci, yüzde 20,5'inin işsiz, yüzde 13,3'ünün memur ve yüzde 12,7'si ise serbest çalışanlardan oluşuyor. Şans oyunlarını oynayanların eğitim durumları ise lise ve üniversite seviyesinde. Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 95,7'sinin gelir düzeyi, geçinmeleri için sahip olmaları gereken maddi imkânlara sahip değil. Araştırmaya katılanların yüzde 63'ü haftada bir kez veya daha fazla şans oyunu oynuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 62,3'ü şans oyunlarının bağımlılık yaptığını düşünüyor.

Anketin sonuç değerlendirmesinde katılımcıların kazanamadıkları şans oyunları sonrasında hırs yaparak daha fazla oynama isteklerinin oluştuğu, bu durumun ilerleyen süreçte hem bağımlılık yapma hem de ailelerin ekonomik durumlarını etkileme gibi bir sonuca yol açabileceği ifade edildi. Şans oyunu oynamanın zamanla alışkanlık haline dönüştüğü kaydedilen değerlendirmede alışkanlık haline gelen bu davranışın, kişilerin haftalık belli aralıklarla şans oyunlarına zaman ve para ayırmasına sebep olduğu vurgulandı.

BAĞIMLILIK TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIK

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi psikiyatri uzmanı Mustafa Serkan Eröz, şans oyunları bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtiyor. Bu tür bağımlılığı olan kişilerin temelinde kişilik bozukluluğunun bulunduğunu kaydeden Eröz, bu tür alışkanlıkların ciddi aile travmalarına yol açtığı uyarısında bulundu: "Kişi bağımlı hale geldiyse psikiyatri doktoruna gidip tedavi olmalı. Evinin rızkını şans oyunlarına veriyorsa tedavisi şart. Maaşını almış kişi bütün gün sadece şans oyunu değil alkole ve kumara da yönelebiliyor. Çok ciddi ailevi problemler oluyor. Kadın ve çocuklar travma yaşıyor. Bu yüzden kenarda yiyecek ekmeği olmayan çocuğunun rızkını şans oyunlarına yatırmasın."

DİNEN SAKINCALI OLAN ŞEYDEN HAYIR DA YAPILAMAZ

SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hacı Mehmet Günay da şans oyunlarına dini açıdan cevaz vermediklerini belirterek "Şans oyunlarını kumar olarak terakki ediyoruz. Dini yönden çok sıcak bakmıyoruz. Kumar olarak görüyoruz," dedi. "Dinen sakıncalı olan şeyden hayırda yapılamaz" diyen Günay, şunları kaydetti: "Haram paradan hayır yapılmaz. Hayır yapacağımız şeyinde temiz olması gerekiyor. Hayır yerlerine verilebilir. Bunu bir Allah'ın rızasını kazandırıcı bir ibadet olarak telakki edemeyiz. Bir sadaka gibi değerlendiremeyiz. Sadaka olarak verdiğimiz şeyin temiz bir mal olması gerekiyor. Kirli parayla hayır olmaz. Cami yapılmaz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler