YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Hiç kimsenin giydiği kıyafete bakılarak çalışma hakkı elinden alınmamalı"

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Öznur Çalık, 28...

AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili Öznur Çalık, 28 Şubat sürecinde ablasının başörtüsü taktığı gerekçesiyle işten atıldığını söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Sağlık-Sen tarafından sağlıkta çalışan kadınların sorunlarının görüşüldüğü 'Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Kadın' paneli düzenlendi. Panele konuşmacı olarak AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkan Vekili Öznur Çalık ile AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu katıldı. Paneli Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Mahmut Kaçar ve çok sayıda sağlık çalışanı dinledi.

Panelde konuşan KEFEK Başkan Vekili Çalık, kadın haklarının uluslararası anlaşmalarla ve yasalarla teminat altına alındığını, kadına verilen bu hakların sözde kalmaması için toplumun tüm kesimlerinin desteğinin gerektiğini ifade etti. Kendilerinin 7 kardeş olduklarını hatırlatan Çalık, okuma hakkını almanın ilk önce aileden başladığını anlattı. Öznur Çalık, “Ablam babama ‘Ben kendime güveniyorum, sen de bana güveniyorsan beni okut' dedi ve bunun ardından babam 6 kız kardeşimi de okuttu. Kardeşlerimin arasında doktor ve profesör olanlar var. Ancak aileden aldığımız hak, 28 Şubat’a gelindiğinde başörtüsü taktığı gerekçesi ile ablamın işten atılmasına neden oluyor. Hiç kimsenin giydiği kıyafete bakılarak çalışma hakkı elinden alınmamalıdır.” dedi.

Türkiye’de çalışan kadınların önemli bir kısmının sağlık hizmetlerinde görev aldığını belirten Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş de kadın çalışanların çalışma ortamlarında birçok sorunla karşılaştığını ve bu sorunların çözümü için maalesef gerekli devlet desteğinin sağlanamadığını ifade etti. Yapılan araştırmalarda sağlık ve sosyal hizmetler alanında görev yapan kadınların adil olmayan çalışma koşulları ve nöbet sisteminden şikayet ettiğini kaydeden Genel Başkan Metin Memiş, bununla birlikte çocuklarının bakımı ve aile sorumluluklarını yerine getirememenin de kadın çalışanlar için önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Sağlık-Sen olarak 2009 yılı toplu görüşmelerinde 'Engelli çocuğu olan memur annelere bir saat izin ve gece nöbetlerinden muafiyet hakkı' getiren maddeyi mutabakata aldırdıklarını ve 30 Ocak 2010 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile bu maddenin yürürlüğe girdiğini aktaran Memiş, kadın çalışanların evdeki sorumlulukları da düşünüldüğünde bunun ayrı bir önem taşıdığını dikkat çekti. İnançları gereği başörtüsü kullanan kadın çalışanların uğradıkları baskı ve tacizlerin yakın tarihte utanç verici bir tablo olarak hatırlanacağını ifade eden Memiş, kadınların gerek çalışma hayatında gerekse toplumsal hayatın diğer alanlarında eşit haklara sahip olması gerektiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler