Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu(UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, dünyadaki 93 kültür mirası alanları içerisinde hem doğal ve hem de kültürel olan 28 miras alanından biri olan Kapadokya’nın dünyanın en nadir kültür mirası alanı içerisinde yer aldığını vurguladı.
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu(UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu ‘nun 14. Yönetim Kurulu toplantısı, Kapadokya bölgesinin ana merkezi konumundaki Nevşehir’de gerçekleştirildi.
Kapadokya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısının açılışında konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim kurulu olarak toplantılarını zaman zaman Türkiye’deki korunan ve dünya miras alanlarında yaparak oradaki sorunları başarılı çalışmaları yapılmış olanları ve yapılması önerilenleri değerlendirmek üzerinde yerinde gezi ve gözlemler yaptıklarını söyledi.
Oğuz, "Buradaki amacımız büyük ölçüde dünyanın 934 dünya miras listesinde yer alan ve hem doğal ve kültürel mirasın iç içe bulunduğu karışık mirastan biridir.Burasının karışık olmanın yanında yani hem doğal ve hem de kültürel mirasın dışında bir sit alanı olmasının yanı sıra yaşama alanı olmasıdır. Kapadokya bölgesinde hem doğa hem yüzyıllar ötesine uzanan tarihsel miras hem de yüzyıllar içerisinde yaşayanların oluşturduğu miras iç içe bulunuyor. Bu özelliği de Kapadokya’yı bir dünyada nadir miraslardan biri haline getiriyor.Son derece önem kazanan kültür mirası alanlarımızı miras koruma yönetimi anlayışı içerisinde etkin bir koruma ve gelecek kuşaklara da aynı güzellik içerisinde bırakabilmek için bilimsel ölçekte yapılması gerekli olan çalışmaları yönetim kurulu arkadaşlarımızla ve mirasa sahip bölgelerin üst düzey yöneticileri ile bilgi paylaşımları yaparak daha nitelikli bir koruma anlayışını geliştirmeye çalışıyoruz." dedi.
Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş’da toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıl 2 milyon 150 bin, 2011 yılı sonuna kadar da 2 milyon 500 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği dünya kültür mirası Kapadokya bölgesinin oldukça geniş alana yayılı olduğunu söyledi. Bölgede insanın yaşadığı ve insanlardan arındırılmış yapılar bulunduğuna işaret eden Vali Savaş, yüzyıllar boyunca da insanlara yaşam merkezliği yapmış bu alanların bilimsel yaklaşımlar içerisinde korumasının sağlanabilirliğine inandıklarını ve bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
TURİZM İHTİSAS KURULU OLUŞTURULDU
Vali Savaş, bu kapsamda Turizm İhtisas Kurulu’nun kendi başkanlığında bir süre önce oluşturulduğunu ve gerek kamu ve gerekse de sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcilerinden oluşan bir mekanizma oluşturduklarını dile getirerek, bölgede daha etkin bir korumacılığın yapılması için sorunların tespiti ve bu konuda nelerin yapılabilirliğinin ciddi bir araştırma konusu yapıldığını belirterek, kurulun bu ay sonuna kadar bu yöndeki çalışmalarını tamamlayacağını anlattı.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’de konuşmasında, dünyada insan odaklı olmayan hiçbir projenin başarılı olamayacağını söyledi. Ünver, şöyle konuştu: "Bölgede yaşayan insanlara farkındalık kültürünü geliştirme yönünde destek sağladığınız takdirde koruma olayının daha kolay olacağına inanıyorum. İnsanları yok saydığınız, insanların içerisinde olmadığı herhangi bir projenin dünyanın hiçbir yerinde sonuca ulaşamayacağı gibi bölgemizde de sonuca gidemeyeceği konusunda çok ciddi inancım var, bunu rastgele bir gözlem olarak söylemiyorum. Geçmişte 25 yıldan fazla bir süre bu ülkede gazeteci olarak görev yapmış ve bölgede de uzun yıllar bu işin içerisinde olan bir kişi olarak söylüyorum ki eğer kültürel mirasımızı, dünyanın ortak malı olarak, dünyanın ortak kültür değeri olarak gelecek nesillere aktarmak istiyorsak insanı yaşatmak zorundayız.Hatta bunun içerisine eğer girmeyen yerler varsa bile insanı mutlaka zorla içine girdirmek zorundayız. İnsanları buralardan uzaklaştırırsak,eğer buralarda insanlara farkındalık kültürü ve bilincini veremez isek bu eserler maalesef övünülerek gelecek nesillere aktarılacak eserler olmaktan çıkar, korunamayıp sadece fotoğraflarından ‘Geçmişte böyle eserlerimiz vardı.’ Diyebilip bununla özlem gidereceğimiz hale gelebilir." diye konuştu.
Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’da ,Üniversite olarak korumacılık alanında geçmişte yapılan eğitim amaçlı çalışmalar ve bundan sonraki süreçte yapılabilecek çalışmalar ile ilgili olarak UNESCO Türkiye Komisyonu üyelerine bilgiler aktardı. UNESCO Türkiye Komisyonu yönetim kurulu toplantısı,daha sonra belirlenen gündem maddelerine ilişkin olarak çalışmaları ile devam etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz