Yakutiye Belediyesi, Erzurum merkezde hava kirliliğine yol açan eski yapıları yıkarak hava kirliliğini pozitif yönde değiştirmeyi amaçlıyor. Belediye Başkanı Korkut, son yıllarda 2 bin 500'ün üzerinde gecekondu ve apartmanın yıkıldığını söyledi. Kentsel dönüşümle birlikte, yakıt kalitesinin de arttığını anlatan Korkut, hava kirliğinde yaşanan azalmanın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü verilerine yansıdığı bilgisini verdi.
Yakutiye Belediyesi'nin yıkım yaptığı ve büyük çoğunluğunda doğalgazın bulunmadığı Hacıcuma, Taş Mescit, Hasan-i Basri, Habipefendi, İbrahimpaşa, Mehdiefendi, Mirzamehmet, Narmanlı, Rabiahatun, Sultanmelik, gibi mahalleler aynı zamanda hava kirliliğini tetikleyen kötü yakıtlarında kullanıldığı bölgeler. Erzurum Çevre ve Şehircilik Müdürü Tahsin Öztürk gecekondu ve tek katlı eski evlerde bez, çaput, lastik ne bulunursa yakıldığını hatırlatarak "Kalitesiz yakıtlar maalesef şehir havasını olumsuz etkiliyor. Bu tür konutların yoğunlukta bulunduğu bölgelerde kentsel dönüşüm uygulamaları hava kirliliğini olumlu yönde etkilemektedir. Hava kirliliği ölçüm sonuçları da bunu yansıtmaktadır." ifadelerini kullandı.
Erzurum Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlerde yıllık değerlerde aşağı doğru düşüş olduğu gözleniyor. 2009-2010 yılı değerleri Partikül oranı 72, Kükürt Dioksit oranı 21, 2010-2011 Partikül oranı 74 Kükürt Dioksit oranı 23 olarak ölçüldü.Yine 2010 yılı kısa vade sınır değeri yıllık 24 saat, kükürt dioksit 340, partikül 220, uzun vade sınır değeri 24 saat, kükürt dioksit 150, partikül 114 olarak ölçülürken, 2011 yılı sınır değeri yıllık kısa vade 24 saat kükürt dioksit 310, partikül 180, uzun vade de kükürt dioksit 150 partikül 96 olarak ölçülmüş. Çevre Mühendisleri bu değerlerin hava kirliliğinde pozitif yönde bir etkilenmenin olduğunu belirtti.
"DOĞALGAZ YERİNE KÖTÜ YAKIT KULLANIYORLAR"
Palen Doğalgaz Müdürü Hakan Oluroğulları, kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinin yürütüldüğü Sultan Melik, Hacıcuma, Taş Mescit, Narmanlı, Hasanibasri, Habipefendi, Mehdiefendi, Rabiahatun mahallelerinde doğal gaz hattının da bulunmadığını belirtiyor. Palandöken ilçe sınırları içerisinde 32 bin 569 abone, 31 bin 404 kullanıcı bulunuyorken, Yakutiye İlçe sınırları içerisinde 28 bin 287 abone, 26 bin 288 kullanıcı bulunuyor. Oluroğulları, "Bu bölgelerdeki yapı stoku doğalgaz için uygun değil. Kentsel dönüşüm projelerinin ardından buralarda da doğalgazla ısınan binalar yükselecek. Elbette bu hava kirliliğini etkileyecektir." dedi.
KORKUT: ŞEHRİN ORTAK YAŞAM KONFORUNU YÜKSELTİYORUZ
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "Yapılan kentsel dönüşüm ile bu evlerin büyük çoğunluğu ortadan kaldırıldı. Kentsel Dönüşüm ve Yenileşme Projeleri devam ederken aynı zamanda kalitesiz yakıt kullanarak kent yaşamında ciddi sorunlara yol açan, havayı kirleten eski yapıların ortadan kalkması sağlanıyor. Kamulaştırılarak ortadan kaldırılan her eski bina, Erzurum havasının geçmiş dönemlerde olduğu gibi sağlıklı ve güzel olmasına katkı sağlıyor. Kentsel Dönüşüm Projeleri, şehrin estetik yönden güzelleşmesi, düzenli bir yapılaşma ve insan yaşamına konforu getiriyor. Hava kirliliğine yol açan yapı stoku ortadan kalkıyor. Kentin ortak yaşam konforu yükseliyor." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz