YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Keşke Bugüne Kadar Bütün Cumhurbaşkanları Bunu Yapsaydı"

Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Cumhurbaşkanı'nın en üst düzeyde iftar daveti vermesinin çok onurlu,...

Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Cumhurbaşkanı'nın en üst düzeyde iftar daveti vermesinin çok onurlu, çok saygın ve çok yerinde bir hizmet olduğunu söyledi. "Keşke bugüne kadar bütün cumhurbaşkanları bunu yapsaydı. Keşke bugüne kadar bütün başbakanlar, bu açılımları yapsalardı." diyen Altun, Türkiye'de inanç kesimleri arasında hiçbir problem bulunmadığını, sistemden kaynaklanan sorunlar olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Muharrem ayı sebebiyle Çankaya Köşkü'nde iftar verdi. Yemeğe katılan Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuştu. Türkiye'de, cumhurbaşkanı düzeyinde böyle bir tarihi ortak değerin iftar vermesinin, onurlandırmasının çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Altun, 40 yıllar önce yasaklanan, gözardı edilen, yok sayılan Türkiye'de büyük bir inanç kesiminin, kendi inançlarıyla ilgili yaşadığı sorunların bugün adım adım giderilmeye çalışıldığını ifade etti.

Alevi çalıştaylarının çok iyi bir gelişme olduğunun altını çizen Altun ama bir noktada kesintiye uğradığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı'nın en üst düzeyde böyle bir davet vermesinin çok onurlu, çok saygın ve çok yerinde bir hizmet olduğunu dile getiren Altun, "Keşke bugüne kadar bütün cumhurbaşkanları bunu yapsaydı. Keşke bugüne kadar bütün başbakanlar, bu açılımları yapsalardı. Ama tabi sistemde sorun vardır. Türkiye'de inanç kesimleri arasında hiçbir sorun yok, sistemden kaynaklanan sorunlar vardır. Alevi çalıştayı kesintiye uğradı; neden uğradı, o zaman sayın Bakanımız Faruk Çelik açıkladılar; işte Tekke ve Zaviyeler Kanunu Anayasadan çıkarılmadan yapılamaz dedi." ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI İLE TEKKE VE ZAVİYELER KANUNUNU GÖRÜŞTÜK"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile iftar yemeğinde Tekke ve Zaviyeler Kanunu'nun kalkması gerektiğini konuştuklarını anlatan Altun, "Çünkü şu an Anayasa görüşülüyor. Bir buçuk iki ay sonra Anayasa çıkmış olacak. Kalması diye birşey olur mu? 1925 yılında ek bir maddeyle Medeni Kanun'a girmiş; 1960 ihtilali ve 82 Anayasası'nda da ihtilal tarafından konmuş. Bunun mutlaka kalkması gerekiyor. Çünkü seyyitliği yasaklıyor, dedeliği yasaklıyor, dergahları yasaklıyor, tasavvufu yasaklıyor, kavramları yasaklıyor. Böyle birşey olur mu bu çağda? Bunun adı da devrim kanunu, ne alakası var? Bunlar hem günah hem bir devlet için utanç yani. Bunların mutlaka kalkması gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ise 'inanç kesimlerinin önündeki engellerin kalkması, sorunların giderilmesi için değişimin devam etmesi gerektiğini' söylediğini aktaran Altun, yeni anayasada da iyi şeylerin olacağını belirttiğini ifade etti.

Bugün buna sahip çıkan kimsenin olmadığına dikkat çeken Altun, sahip çıkanların ise statükocular olduğunu vurguladı. Bu kanun kaldığı sürece cemevlerinin de sadece bir kültür merkezi olarak kalacağının altını çizen Altun, gayri yasal olarak idare edildiğini belirterek, "Neden böyle olsun." şeklinde konuştu.

Dedeler, inanç önderleri için bazı üniversitelerde kürsüler kurularak tasavvuf boyutunda alimler yetiştirilmesinin en doğru olacağını vurgulayan Altun, Hacı Bektaş ve Mevlana gibi alimlerin yetiştirilmesini istediklerini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler