Kanser, akciğer, kalp-dolaşım sistemi gibi hastalıkların oluşumunda rol oynayan sigara, ciltte de önemli sorunlara yol açıyor. Her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne neden olan sigara, yara iyileşmesinde gecikme, kırışıklık, saç dökülmesi, sedef hastalığı, cilt kanserleri ve ağız içinde görülen birtakım hastalıklara sebep olduğu gibi, cilde ise yaşlı bir görünüm veriyor. Sigaranın cilt yaşlanmasına yol açtığını belirten uzmanlar, binlerce lira verilerek uygulanan tedavilerin sigaranın cilt yaşlanmasındaki olumsuz etkisini ortadan kaldırmadığını belirtiyor. Uzmanlar, kırışıklıklardan kurtulmak, pürüzsüz bir cilt, sağlıklı kalmak için en doğru yolun sigarayı bırakmak olduğunu işaret ediyor.
Özel Medline Eskişehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, günümüzde kırışıklıkların deri yaşlanmasının önemli bir göstergesi olarak kabul edildiğini söyledi. Cilt yaşlanmasının başlıca nedenleri arasında yaş, genetik, ultraviyole ışınlar, çevresel faktörler, hormonal değişiklikler ve beslenmenin yer aldığını belirten Dr. Tüner, ancak kanser oluşumundaki rolü iyi bilinen sigaranın cilt yaşlanmasının en önemli nedenleri arasında yer aldığını söyledi.
SİGARA, KADINLARDA KIRIŞIKLIĞI DAHA ÇOK ETKİLİYOR
Kadınların erkeklere oranla kırışıklığa daha yatkın olduğunu kaydeden Dr. Tüner, yapılan araştırmalarda, kırışıklık riskinin kadınlarda yılda 10 paket, erkeklerde 20 paketten sonra arttığını gösterdiğini belirtti. Tüner, 3 bin 800 değişik maddenin bulunduğu sigara dumanında, henüz tespit edilemeyen birçok mekanizmanın göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
'Hormon yerine koyma tedavisi' ile sigaranın oluşturduğu kırışıklık riskinin azaltıldığının altını çizen Dr. Tüner, ancak bu tedavinin sigaranın cilt yaşlanmasındaki olumsuz etkisini ortadan kaldırmadığını anlattı. Dr. Tüner: “Kırışıklıklardan kurtulmak için her yıl milyarlarca lira kozmetik kremler, müdahalelere harcanıyor. Oysa sigarayı bırakmak, kırışıklıkların önlenmesi için atılacak en doğru adım olacaktır. Sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt için sigarayı terk etmek gerekir.” dedi.
Tüner, sigaranın deri üzerinde bıraktığı tahribatları şöyle sıraladı: "Sigara dumanının temasıyla, deri üzerinde ortaya çıkan kuruma ve dumanda bulunan toksik maddeleri kırışıklığa neden olur. Sigara içerken dudak, yüz kaslarının kasılması ve dumanın direk tahriş edici etkisi kırışıklıkta rol oynar. Derideki kollajen yapısında azalma, elastik lifler ile kollajenin çapraz bağlarında değişiklik yapar. Nikotin derideki kan akımını azaltır. Bu durum kılcal damarlarda artışa, üstteki derinin incelmesine yol açar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz