YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kolon kanserine yakalanmamak için test yaptırın"

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alpolat, 40 yaşından sonra yılda bir...

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alpolat, 40 yaşından sonra yılda bir kez dışkıda gizli kan testi ve riskli bireylere kolonoskopik inceleme yapılarak kolon kanserine yakalanma ihtimalinin azaltılabileceğini söyledi.
Kolon kanserinin en sık rastlanılan 3. kanser türü olduğunu belirten Alponat, hastalığın çok büyük kısmının ise barsak ve kalın barsağın son kısmında geliştiğine işaret etti. Prof. Dr. Alponat, bunların uzun yıllar boyunca kanserleşmeden sessizce kalabileceğini ifade etti. Henüz kanserleşmeden teşhis edilerek çıkarılmaları durumunda riskin daha aza indirileceğini belirten Alponat, dışkıda rastlanacak kan izinin kanser olabileceğini dile getirdi. Alponat, “Kanama çok az miktarda ise dışkıya karışık olacağından gözle fark edilemeyebilir. Bu tür kanamaları dışkıda gizli kan testi ortaya çıkarabilir. Eğer kanama gözle görünecek kadar fazla ise gizli kan testleri gereksizdir. Vakit geçirmeden doktora başvurmak gerekir.” dedi.
Alponat, dışkıda gizli kan testini ise şöyle anlattı: “Kanama miktarının dışkıda bariz bir şekilde fark edilemeyecek derecede olan az miktardaki kanamaları tespit etmeyi amaçlar. Son derece basit bir uygulama olup az miktarda dışkının test çubuğuna sürülmesinden ibarettir. Test pozitif çıkarsa kolonoskopi ile kalın barsağın gözlenmesi gerekir.”
Alponat, kolonoskopi hakkında ise şunları söyedi: “Kanser gelişmesini önlemede en etkili tanı ve tedavi metodudur. İşlem kolonoskop denilen ucunda ışığı ve kamerası olan yaklaşık 1 cm çapında kıvrılabilecek derecede yumuşak bir cihazdır. Bununla kanser gelişmesine zemin teşkil edebilen polipler çıkarılabilir. Zaten esas hedef de budur. Yani hali hazırda gelişmiş olan kanseri teşhis etmekten ziyade kansere dönüşebilen polipleri ortadan kaldırmaktır.”
Kolonoskopinin halk arasında ‘çok ağrılı, barsak delinmesine yol açıyor gibi’ korku senaryolarının doğru olmadığını ifade eden Alponat, işlem esnasında hem sakinleştirici hem de ağrı kesiciler, gerektiğinde de daha kuvvetli anestezik ilaçlar verilerek uygulamanın ağrısız olarak tamamlandığını söyledi. Alponat, kolonoskopi işleminin sadece tanısal amaçlı yapıldığında 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabildiğini belirtti ve ekledi: “Polip çıkarılması söz konusu olduğunda poliplerin sayısı ve büyüklüğüne göre bu süre uzayabilir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler