YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Körfez'deki 1,7 Trilyon Doları Çekmek Için Iyi Uzmanlara Ihtiyaç Var"

Körfez ülkelerinin, krize rağmen başarılı bir ekonomi grafiği çizen Türkiye'ye ilgisi artarken, yurt içinde de...

"Körfez'deki 1,7 Trilyon Doları Çekmek Için Iyi Uzmanlara Ihtiyaç Var"

Körfez ülkelerinin, krize rağmen başarılı bir ekonomi grafiği çizen Türkiye'ye ilgisi artarken, yurt içinde de bu bölgedeki fonları çekmek için çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Sertifikalı İslami Sermaye piyasaları ve Sukuk uzmanlığı eğitimi veren CİFA'nın Türkiye Temsilcisi Suat Karabulut, Körfez ülkelerinde 1,7 trilyon dolarlık fon bulunduğunu belirterek, bu fonların Türkiye'ye yönlenderilebilmesi için İslami disiplinlere uyumlu geliştirilen ve uygulanan finansman enstrümanları ve kurumlarını çok iyi bilen uzmanlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Karabulut, Türkiye için büyük altyapı yatırımları ve popüler projelerin Sukuk ile fonlanbileceğini belirtti.

Türkiye’de ilk sertifikalı 'İslami Sermaye Piyasaları ve Sukuk' uzmanlığı programı; Kuveyt merkezli Alshaya Grup üyesi Shape Financial tarafından geliştirilen ve ABD-Kanada-Avrupa-Malezya-Uzak Doğu ve Körfez ülkelerinde uygulanan CIFA (Certified Islamic Finance Analyst Program) tarafından GT Capital işbirliği ile 18-21 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da düzenlendi. Program çerçevesinde 21 Haziran'da Sheraton Hotel’de düzenlenen törenle kursiyerlere belgeleri verilirken girişimcilerin, finans kurumlarının ve yatırımcı şirketlerin idarecilerinin katıldığı ‘Körfez Fonları ve Türkiye ye Yansımaları’ konulu bir de panel düzenlendi.

Söz konusu programlar hakkında açıklamalarda bulunan CİFA Türkiye Temsilcisi Suat Karabulut, Körfez ülkelerinin dünyada 5 trilyon dolar tutarında yatırım ve servet fonlarının (SWF) yüzde 35'ini (1 trilyon 748 milyar dolar) elinde bulundurduğuna dikkat çekti. Karabulut, “Bu fonları Türkiye’ye yönlendirebilmek için de Körfez ülkelerinde İslami kurallara uyumlu olarak geliştirilen İslami finansman enstrümanları ve kurumlarının (İslami bankacılık, sigortacılık, sermaye piyasaları, finans merkezleri, sukuk yatırımcıları, fon şirketlerinin) işleyişini çok iyi bilmek gerekmektedir.” dedi

Sermaye Piyasaları Kurulu’nun 2010’da devreye aldığı Sukuk-u İcara ile başlatılan açılımın devam etmesi gerektiğini vurgulayan Karabulut, "Malezya'da ve Körfez ülkelerinde uygulanan Risk Sermayesi Endeksli Sukuk: Mudaraba Sukuk, Kar-Zarar Ortaklığı Yatırımı’na Endeksli Sukuk: Müşaraka Sukuk, İleri Vadede Teslim Sözleşmesi’ne Endeksli Sukuk: Salam Sukuk, Genel Amaçlı Finansman Desteği’ne Endeksli Sukuk: Murabaha Sukuk, Özel Altyapı Finansmanı’na Endeksli Sukuk: İstisna Sukuk yöntemlerinin de ileri dönemlerde yürürlüğe konulması çok yararlı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Eğitimlerin SHAPE CEO’su Abdulkader Thomas ve Malaysian Ratings Corporation (MARC)’dan Shabnam Mokhtar ile K&L Gates Katar partneri Amjad Hussain Ahmet Kayhan, REIDIN CEO'su Dubai Emlak Komitesi Başkanı tarafından verildiğini kaydeden Suat Karabulut, Thomas'ın konuşmasında, Türkiye nin her geçen gün gelişen ekonomik değerleri ve istikralı politiklarıyla Körfez fonlarının dikkatini çektiğini ve bu fırsatların gelire dönüşmesi için yatırım ve projelerini Sukuk ve diğer İslami finans enstrümanlarıyla yapılandırılması halinde Türkiye'ye 3-5 senede 50 milyar dolar finans çekişlebileceğini dile getirdiğini aktardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler