YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kütahya Sanal Gezinti Projesi" hayata geçiyor

Kütahya Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Yenilikçi Tekniklerle Görselleştirilmesi (Kütahya Sanal Gezinti/Tur) projesi hayata geçiyor....

"Kütahya Sanal Gezinti Projesi" hayata geçiyor

Kütahya Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Yenilikçi Tekniklerle Görselleştirilmesi (Kütahya Sanal Gezinti/Tur) projesi hayata geçiyor.
Toplam 500 bin lira bütçeye sahip olan proje ile Kütahya'da bulunan Tescilli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Sanal Turu yapılacak.
Kütahya Çini Müzesinde Projenin müellifi ve koordinatörü Vali Vekili Metin Selçuk, Virtual Tour (Sanal Tur) izlenimi veren 360 derece panoramik fotoğraflar sayesinde ziyaretçiye mkanın içindeymiş hissi yaratmak, istedikleri gibi dolaşılmasını sağlayan görsel bir uygulama olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Projenin adı Kütahya Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Yenilikçi Tekniklerle Görselleştirilmesi(Kütahya Sanal Gezinti/Tur) 'dur. Projenin yürütücüsü Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ortağı ise Kütahya Valiliğidir. Bu projeyle Kütahya'da bulunan Tescilli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Sanal Turu yapılacaktır. Bilindiği üzere, Sanal Tur (Virtual tour) üç boyutlu görüntü izlenimi veren 360 derece panoramik fotoğraflar sayesinde, son teknoloji yazılım ve görsel medya uygulamalarının da fotoğraflar üzerine aktarılmasıyla internet ortamında interaktif olarak ziyaretçiye mekânın içindeymiş hissi yaratarak istediği gibi dolaşmasını sağlayan görsel bir uygulamadır. Sanal Tur bir mekânı internetten tanıtmanın en etkin ve etkili yöntemidir. 360 derecelik bir bakış açısıyla mekânı internetten/ lokal bilgisayarından gezen potansiyel ziyaretçiler, etraflarına bakınabilir, aradıkları ya da istedikleri detayları kendileri inceleyebilir ve ilgili mekana gitmeksizin mekan hakkında görsel şekilde fikir sahibi olabilirler. Kelimenin tam anlamıyla sanal tur şeklinde: mekanda dilediklerince geniş bir zaman diliminde sıkılmadan, yorulmadan, rahat ve eğlenceli bir gezinti yapabilirler. Projede Kütahya'da bulunan 1341 Tescilli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlığının sanal turunu yapmayı planlıyoruz. Bu Tescilli Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının arasında müzeler. askeri yapılar, dinsel-kültürel yapılar, sivil mimari örnekler, endüstriyel yapılar, doğal anıtlar, tarihi sitler, doğal sitler bulunmakladır."

PROJE 4 AŞAMADAN OLUŞUYOR
Uygulanmak üzere hazırlanan projenin 4 aşamadan olduğunu ifade eden Vali Vekili Metin Selçuk pojenin Tükiy'de birçok yönden dünyada bir ilk olma özelliğini de taşıyacağını ifade ederek şunları kaydetti:
"Kütahya Sanal Tur projemiz dört aşamada gerçekleştirilecektir. Birinci aşama tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının sanal turlarının yapılması. İkinci aşama bu sanal turların veri tabanına kaydedilmesi. Üçüncü aşama sanal turların internetten kullanıcılara ulaştırılması için web tasarımı yapılması. Dördüncü aşama ise sanal turları yapılan tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının Google Earth?a işlenmesidir. İnternet sitemize giren internet kullanıcıları ana sayfada bulunan arama motoru sayesinde ilgili tarihi mekanın sanal turuna ulaşabilecekler ve sanal tur yapabileceklerdir. Ayrıca Google Earth?e giren internet kullanıcıları da Kütahya'da bulunan bütün tarihi mekânların sanal turlarına ulaşabilecekler. İlgili tarihi mekâna nasıl ulaşabileceklerini öğrenebileceklerdir.
Bu proje birçok yönden Türkiye'de belki de dünyada bir ilk olma özelliğini de taşımaktadır. Böyle bir sanal tur projesinin bir örneği Türkiye'de henüz yoktur. Toplu çalışma niteliğinde değildir. Şıı ana kadar hiçbir ilde bizim gerçekleştireceğimiz proje gibi yapılmış bir çalışma yoktur. İnternette çeşitli illere ve bu illerdeki çeşitli tarihi mekânlara ilişkin yaklaşık olarak 100 adet sanal tur çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmaların tümü birbirinden bağımsız tarihi mekanların tamamını tanıtmaya yönelik olmayan, kendi içinde arama motoru bulunmayan.o tarihi mekana nasıl ulaşılacağına ilişkin harita bilgileri olmayan münferit çalışmalardır. Bizim çalışmamız tarihi mekanların tamamını kapsayan kendi içinde arama motoru olan tarihi mekanlara nasıl ulaşılacağına dair harita bilgileri, hatta koordinatları olan Bütünleşik bir projedir. Projenin uygulama süresi 12 ay olup toplam bütçesi 500 bin liradır. Proje bütçesinin 450 bin lirası Zafer Kalkınma Ajansı tarafından nakdi olarak,50 bin lirası Kütahya Valiliği ve Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ayni olarak karşılanacaktır."
Uygulanacak projenin piyasadan hizmet alımı yapılarak tamamlanacağını ve bunun için açık ihale usulü ile ihale yapılacağı gibi ihale hazırlıklarının da son safyaha geldiğini ifade eden Vali Vekili Selçuk, projenin hazırlanması ve ihale hazırlıkları sırasında destekte bulunan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi'ye, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Karaaslan'a, Vakıflar Bölge Müdürü Hasan Gök'e, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Yılmaz Özmen'e, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Zülkarni Yeldemez'e, Müze Müdürü Metin Türktüzün'e ve Dumlupınar Üniversitesi, Zafer Kalkınma Ajansı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü personellerine teşekkürlerini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler