YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Lens Kullanırken Hijyene Dikkat Edilmeli"

Yakın ve uzak görme sorunlarını gidermede günümüzle gözlük, lens ve lazerle cerrahi yöntemleri kullanılıyor. Ancak...

Yakın ve uzak görme sorunlarını gidermede günümüzle gözlük, lens ve lazerle cerrahi yöntemleri kullanılıyor. Ancak her 3 yöntemle yaşamak da kişilerin tercihine bağlı bir durum. Bazıları gözlükle, bazıları lensle günlük yaşamda daha konforlu olduğunu düşünürken, gözlük ve lensten kurtulmak isteyenler de lazeri tercih ediyor.

Yaz aylarında gözlüğün terlemesi veya buğulanması insanları rahatsız ediyor. Özellikle gençler gözlük kullanmak yerine lensi tercih ediyor. Acıbadem Adana Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Mutlu, eğer ilk defa lens alınacaksa doğru ölçülerdeki lensin tespiti için öncesinde mutlaka göz muayenesi olunması gerektiğini belirtti.

Dr. Mutlu, lens kullanıcıları için, “Lenslerinizi takarken ve çıkartırken mutlaka ellerinizi yıkayın; Lensleriniz uyunabilir özellikle olsa bile gece yatarken mutlaka çıkartın. Çünkü lensle uyumak, kontakt lense bağlı mikrop kapma riskini yaklaşık 10 kez artırır; Yüzerken de lenslerin suyla temas etmesini önermiyoruz. O nedenle, yüzerken ya lensler çıkarılmalı ya da lensin ıslanmasını önleyecek bir yüzücü gözlüğü takılmalıdır.” uyarısında bulundu.

SÜRESİ DOLAN LENSLER KULLANILMAMALI

Lens kullanıcıların en sık yaptıkları 2 hata bulunduğuna değinen Dr. Ayşe Mutlu, “Lenslerin süresi dolduğu halde kullanmaya devam etmek ve lens kabındaki solüsyonu her gece yenilememek sakıncalıdır. Taktıkça lens yüzeyi kirlenir. Süresi dolduğu halde kullanılmaya devam edilen lensler, gözde alerjik sorunların oluşmasına yol açar. Ayrıca kirli lenslerle görüş kalitesi de düşer.” diye konuştu.

Herkesin lens kullanabileceğini ancak göz kuruluğu, göz alerjisi olanlarda, suni gözyaşı veya antialerjik damlaların da beraber kullanılması gerektiğini anlatan Acıbadem Adana Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Mutlu, lens kullanımı hakkında şunları söyledi: "11 yaştan itibaren kontakt lens kullanılabilir. Ancak hekim muayenesi olmadan rastgele kullanılmamalıdır. Lens kullanan herkesin, yedekte bir gözlüğü de olmalıdır. Lens kullanımı sırasında gözde kızarma, batma, çapaklanma gibi bir sorun yaşanması halinde; kişi lensini çıkarıp gözlüğünü takabilmelidir. Lenslerin doğru kullanılmaması, gözde geçici ve kalıcı sorunlara yol açar. Göz alerjisi gibi durumlar göz damlaları ile tamamen iyileşirken, gözün şeffaf tabakasında (korneada) oluşan mikrop kapmaları, görmede kalıcı azalmaya yol açabilir. Her akşam lenslerimizi çıkardıktan sonra, lens kabına 'taze' solüsyon doldurmalıyız. Kaptaki solüsyonun her gece değiştirilmemesi, lenslerin yeterince temizlenmemesine ve buna bağlı alerjik ve mikrobik sorunlara yol açar. Ayrıca tam temizlenmemiş lenslerle görüş de çok net olmaz. Lens takanlar makyaj yapabilir. Ancak makyaj lens taktıktan sonra yapılmalı ve lens çıkarıldıktan sonra temizlenmelidir."

KİRLİ HAVA GÖZ KURULUĞU YAPIYOR

Kontakt lens kullanıcılarının hava kirliliğine bağlı göz kuruluğundan etkilendiklerine de dikkat çeken Dr. Mutlu, “Güneşli havalarda ultraviyole filtreli güneş gözlüğü kullanımını herkese öneriyoruz. Lens kullanıcıları da buna dikkat etmeli. Günümüzde “silikon-hidrojel” maddesinden üretilmiş ve oksijen geçirgenliği daha yüksek lensler mevcut. Bu tip lensleri tercih edilmeli. Çünkü gözümüzün kontakt lensi taktığımız bölümü, oksijenini havadan alıyor. Lensin oksijen geçirgenliği ne kadar fazla ise, kornea o kadar iyi beslenir ve korneanın endotel hücreleri o kadar sağlıklı kalır.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler