YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Mal iadeniz kabul edilmezse tüketici hakem heyetlerine başvurun"

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, tüketicilerin haklarının kanunlar ile koruma altına alındığını belirterek, mal iadesini...

"Mal iadeniz kabul edilmezse tüketici hakem heyetlerine başvurun"

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, tüketicilerin haklarının kanunlar ile koruma altına alındığını belirterek, mal iadesini kabul etmeyenlerin tüketici hakem heyetlerine şikayet edilmesini istedi.

Son zamanlarda vatandaşı türlü yollarla kandırarak ürün satan ticari işletmelere yönelik tüketiciyi koruma dernekleri vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Tüketicilerin sahip oldukları haklar konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmadığına dikkat çeken Çevre ve Tüketici Hakları Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, tüketicilerin ciddi haklara sahip olduğunu ve bu hakların çıkartılan kanunlar ile koruma altına alındığını belirtti. Göktaş, “Bu yüzden ‘satılan mal geri alınmaz’ devri bitmiştir. Bozuk, hatalı, hileli mal satanlar hakkında ciddi yaptırımlar vardır. Bu konuda vatandaşın bilgi sahibi olması gerekiyor.” dedi.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların alışveriş yaparken kendilerini mutlaka garantiye alması gerektiğine dikkat çekti. Göktaş, özellikle vatandaşların bankada, kredi kartı alımında ve kullanımında, araç veya ev alımında, ev kiralanmasında neye imza attıklarını bilmeleri için belgeyi mutlaka okumaları gerektiğini vurguladı. İmza atılan belgenin mutlaka bir suretinin ya da fotokopisinin alınması gerektiğini belirten Göktaş, bunun yasal bir hak olduğunu söyledi. “Siz imza attığınız şeyin bir örneğini almadığınız sürece, onların hileli yazmış oldukları beyanları, hile ve desise yaparak sizlere yutturmaya çalıştıkları ticari hususları göremez, farkına varamazsınız.” diyen Göktaş, zorunlu olmasına rağmen ticari işletmelerin bu belgeleri vermediğini söyledi.

‘BEĞENMEDİĞİNİZ ÜRÜNÜ GERİ GETİRİN’ YALANINA KANMAYIN
Firmaların fatura ve fişlerin arkasına, ya da teslimat fişlerinin belgelerinin arkasına “para iadesi yapılmaz” şeklinde yazarak vaat edilen ‘Alın götürün, on on beş gün sonra beğenmezseniz getirin’ söyleminin vatandaşı kandırmanın bir yöntemi olduğunu belirten Göktaş, vatandaşın on beş gün sonra beğenmeyerek geri götürdüğünde firmaların durumu kabul etmediklerini söyledi.
Göktaş şunları dile getirdi: "Ama uyanık ve kurnaz kişiler faturanın ya da teslimat fişinin arkasına 'Para iadesi yapılmaz' diye yazmışlar. Bu sefer size onu gösterip, 'Biz burada yazmışız, para iadesi yok, malı tetkik eder, inceleriz, kurcalamadınız ve bozmadınızsa geri alırız, onun yerine başka mal alırsınız' gibi dayatmalar, türlü çeşitli metotlar denemektedirler. Böyle yasal olmayan bir durum ile karşılaştığınızda en yakın tüketici hakem heyete başvurun. Tüketici hakem heyetleri mahkeme sıfatında kuruluşlar olup, il merkezlerinde Sanayi Ticaret İl Müdürlüğündedir, ilçelerde kaymakamlıktadır. Çekinmeyin. Büyük bir harcamanız, masrafınız olmaz. Bu size yapılan bir hileli satış ve muvazalı satıştır. Sizin o malı almadan ve faturayı ödemeden, ya da teslimat fişini almadan bu hususu bilmeniz mümkün değildir. Faturanın arkasına, teslimat fişinin arkasına yazılan bu ibareden haberinizin olması mümkün değildir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler