YURTHABER

Bursa
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Ölümlerin Yüzde 60’ı Kronik Hastalıklardan”

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen...

"Ölümlerin Yüzde 60’ı Kronik Hastalıklardan”

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen ‘5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür’ projesi tüm hızıyla devam ediyor. Kronik hastalıklara sebep olan risklerle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Emel İrgil, dünya genelinde 36 milyon kişinin kronik hastalıklar sebebiyle öldüğünü, tüm ölümlerin yüzde 60’nın ise kronik hastalıklara bağlı olduğunu anlattı.

Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitmen eğitiminde gönüllülere kronik hastalıklar ile ilgili bilgiler verildi. Bursa Kent Konseyi ofislerinde düzenlenen eğitime, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar ve üyeler katıldı. Doç. Dr. Emel İrgil tarafından kronik hastalıklara sebep olan risk faktörlerinin anlatıldığı eğitime gençler yoğun ilgi gösterdi.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte gençliğin meselelerine son derece önem verdiklerini belirtti. Bursa Kent Konseyi’nin gençlerini şanslı saydığını kaydeden Başkan Pala, gençlerin bu tip sosyal faaliyetlerde bulunup cemiyetlere katılmasını tavsiye etti.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar da, gençlerin gönüllü faaliyetlerde edindiği tecrübelerin hem sosyal hayatları, hem de iş yaşamlarına büyük katkı sağladığını ifade etti. Gençleri sağlık konusunda bilinçlendirmek istediklerini anlatan Darılmazlar, “Akranlarına eğitim vermek gibi büyük sorumluluk alan arkadaşlarımız topluma karşı olan sorumluluklarını yerine getiriyor. Bugün eğitmen eğitimine katılan gönüllülerimiz önümüzdeki aydan itibaren belirlenen okullarda lise öğrencilerine ‘kronik hastalıklar’ ile ilgili bilgiler verecek.” dedi.

Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi İsmail Dal ise '5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür' projesini geçen yıl başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi. Projenin bu yılda sürdürülmesi için çok fazla talep aldıklarının altını çizen Dal, “Eğitmen eğitimine gençler bu yılda yoğun ilgi gösterdi. Eğitimde ‘hipertansiyon’, ‘obezite-yanlış beslenme’, ‘hareketsiz yaşam’, ‘sigara’, ‘alkol’ konularıyla ilgili bilgiler verildi. Eğitime katılan gönüllü eğitmenler, belirlenen liselerde öğrencilere yönelik bilgilendirme seminerleri gerçekleştirecek.” şeklinde konuştu.

“ÖLÜMLERİN YÜZDE 60’I KRONİK HASTALIKLARDAN”

Kronik hastalıklara sebep olan risklerle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Emel İrgil, dünya genelinde 36 milyon kişinin kronik hastalıklar sebebiyle öldüğünü, tüm ölümlerin yüzde 60’nın ise kronik hastalıklara bağlı olduğunu anlattı. Ölümlerin yüzde 29’unun 60 yaş altında olduğunu ve yarısının kadın olduğunu kaydeden İrgil, 9 milyon ölümün ise 60 yaşının altında gerçekleştiğini söyledi. İrgil, ölümlerin yüzde 80’ninin ise düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. İrgil, “Kronik hastalıkların sebepleri arasında nüfusun yaşlanması, sağlıksız diyet, hareketsizlik, tütün, yaş, artmış kan basıncı, artmış kan glikozu, anormal kan lipitleri, aşırı kilolu ve şişmanlık var. Sigara, önlenebilir hastalık nedenleri arasında birinci sırada. Dünyada her gün 13 bin 500 kişi sigaradan ölmektedir. Türkiye, sigara kullanımının azaltılması konusunda son yıllarda önemli adımlar attı.” dedi.

Emel İrgil, sözlerini şöyle tamamladı: “Sigara kullanımı konusunda Türkiye 17 ülkeden biridir. Ayrıca hareketsizlik ve yanlış beslenme ‘gerçek’ ölüm nedenlerinin başında gelir. Yanlış beslenme, koroner kalp hastalığına, kansere, felçlere, diyabete, osteoporoza ve şişmanlığa sebep olmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler