Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Cingöz organ nakli uygulamasında cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmadığını belirterek, hastanın aciliyetine göre çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.
Dr.Mehmet Cingöz bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en önemli sağlık sorunlarından birisinin tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar olduğunu söyledi.
Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayılarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Cingöz, uygun organ ve doku bulunamaması nedeniyle pek çok hastanın kısa sürede hayatını kaybettiğini ifade etti.
Organ naklini, tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesi şeklinde tanımlayan Mehmet Cingöz, nakil konusunda açıklamalarda bulundu.
Cingöz, "Türkiye'de böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve derinin naklinin yapıldığı ifade eden Cingöz “Organ ve doku nakli, canlıdan ve kadavradan gerçekleştirilebilmektedir. Böbrek ve karaciğer ise canlıdan nakil yapılabilen organlardır.” dedi.
Organ bağışının tedavi için bekleyen hastalara açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Cingöz, organ bağışına kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi halinde mümkün olabildiğini söyledi.
Bağışlanan organları alacak kimselerin öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlendiğine dikkat çeken Cingöz bu uygulamada cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmadığına dikkat çekti.
Organ bağışının Sağlık Müdürlüklerinde, hastanelerde, Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında), organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek gibi kuruluşlarına yapılabileceğini ifade eden Cingöz “Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı Avrupa ülkelerinde ortalama 18.1 kişi iken, ülkemizde 3.6 kişidir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Organ bağışının iki tanık huzurunda yapılması ve bunun bir hekim tarafından onaylanması yeterlidir.” diye konuştu.
Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Cingöz organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşımasının organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesi açısında büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz