Türkiye’de 20 bin kişi organ nakli için sıra bekliyor. Son yıllardaki yükselişe rağmen Türkiye'de milyon kişi başına düşen donör sayısı 3,3. Bursa Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar, “Nakil bekleyenlerin büyük bölümü diyalize bağlı yaşam sürebiliyor ama kalp ve karaciğer bekleyenlerin o şansı yok. Ülkemizde maalesef, organ beklemek milli piyangonun büyük çekilişini beklemekten daha zor. İnsanlar, yılbaşındaki büyük ikramiyeyi bir gün bekliyor ama yılın 365 günü dualarla organ bekleyen binlerce hasta var.” dedi.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Hayat Verenlerle Hayata Tutunanlar’ sloganıyla düzenlenen programda, organ nakledilenlerle organ bağışlayanlar buluştu.
AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su’nun da organlarını bağışladığını açıkladığı programda konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yaklaşık 60 bin kronik böbrek yetmezliği hastasının diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşadığını söyledi. 2016’da tahminlere göre, 100 bine yakın hastanın böbrek yetmezliği sebebi ile diyaliz tedavisi altına alınmasının beklendiğini belirten Dr. Akan, Bursa’da bin 560 karaciğer bekleyen, 213 kalp nakli bekleyen hasta olduğunu kaydetti.
"HAYATA YENİDEN TUTUNDUK, LÜTFEN ORGANLARINIZI BAĞIŞLAYIN"
Organ nakliyle yeniden hayata tutunanlar da gazetecilere yaptıkları açıklamada, vatandaşların organ nakline gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi. Sakarya Üniversitesi Maliye Bölümü öğrencisiyken rahatsızlanarak memleketi Bursa’ya gelen Merve Temel, üç yılın ardından kadavradan karaciğer nakli gerçekleştirildiğini dile getirdi. Nakille beraber, yeni bir sayfa açtığını kaydeden Temel, “Büyük sıkıntılar yaşadım. Aylarca hastaneye bağımlı yaşadım. Nakil sonrası hayatımda yeni bir sayfa açtım. Büyük mutluluk yaşadım. Ara verdiğim yüksek öğrenimime yeniden başladım. Halen 3. sınıfta okuyorum, bir sıkıntım yok ama halen binlerce insan nakil bekliyor.” dedi.
AMCASININ BAĞIŞIYLA HAYATA TUTUNDU
Henüz 3 yaşındayken rahatsızlanan Selim Kulaber’in imdadına ise amcası Faik Kulaber yetişmiş. Yaşadıklarını gazetecilerle paylaşan anne Nilüfer Kulaber, “Yavrum henüz 3 yaşında rahatsızlandı. Büyük sıkıntılar yaşadık. Amcası karaciğerini bağışlayınca adeta hepimiz yeniden doğduk. Şu anda 7 yaşında, okula başladı. Bursa’da yapılan ilk karaciğer nakli bizimkiydi. İnsanlarımız, bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeli.” dedi. Selim Kulaber de “Çok mutluyum, büyüklerimiz organ bağışlasın.” diye konuştu. Kadavradan böbrek nakli yapılan 17 yaşındaki Delal Tunç ise nakil sonrası ailesiyle birlikte hayata yeniden tutunduklarını kaydetti.
"ORGAN BEKLEMEK İKRAMİYE KAZANMAKTAN DAHA ZOR"
Türkiye’de milyon ölüm başına yaklaşık 3.3 donör çıkarıldığını belirten Bursa Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar da organ beklemenin büyük ikramiye kazanmaktan daha zor olduğunu dile getirdi. İspanya’da sayının 38, Avrupa Birliği ülkeleri ortalamasının da 25-30 olduğuna dikkat çeken Dr. Çınar, Türkiye’de milyon nüfus başına düşen kadavra donör sayısının 3,3, Bursa’da ise 3.6 olduğunu açıkladı. İvedilikle bu sayının artırılması gerektiğini belirten Dr. Çınar, şunları söyledi:
“Yılbaşı yaklaşıyor. Vatandaşlarımız, kendilerince şanslı buldukları gişelerde bilet alıyor. Büyük ikramiye için bilet yarışına giriliyor. Organ nakli bekleyen binlerce insan, yılın 365 günü kendilerine sıra gelmesini bekliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz