YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Osmanlı, Makedonya'nın bir parçası, şimdi işbirliğimizi geliştirmeliyiz"

Makedonya Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski, Türkiye ile ülkeleri arasındaki dostluk ilişkilerinin ticarete de dönüşümesinin olumlu...

"Osmanlı, Makedonya'nın bir parçası, şimdi işbirliğimizi geliştirmeliyiz"

Makedonya Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski, Türkiye ile ülkeleri arasındaki dostluk ilişkilerinin ticarete de dönüşümesinin olumlu neticeler vereceğini söyledi. Osmanlı'nın, Makedonya tarihinin bir parçası olduğunu, bununla da gurur duyduklarını belirten Pesevski, "Biz, size her zaman açığız. Çünkü nerede ortaklık varsa, orada kar da vardır." dedi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) ile Gaziantep Paylaşımcı Genç İşadamları Derneği (GAPGİAD) tarafından 'Türkiye-Makedonya İş Forumu' düzenlendi.

Gaziantep Grand Otel'de başlayan foruma Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, hava muhalefeti dolayısıyla katılamadı. Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski'nin başında yer aldığı heyette, Makedonya kabinesinden Devlet Bakanı Vele Samak ve çok sayıda bürokrat katıldı.

Forumun açılışında konuşan Makedonya Başbakan Yardımcısı Vladimir Peshevski, ülkesi hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin, Makedonya'yı anayasal olarak tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan ve dostluk ilişkilerinin had safhada olduğunu anlatan Peshevski, ülkelerinin bütün şartları yerine getirmesine rağmen, Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya henüz üye olamadığınıı hatırlattı.

Makedonya'nın 2 milyonluk bir nüfusu olduğunu, ticaretin de çok gelişmediğini dile getiren Peshevski, "Coğrafi konumumuz ve AB ülkelerine yakınlığımız bir avantaj olarak sayılmakta. Ticaretimizin yüzde 60'ını Avrupa ülkeleriyle gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla Avrupa'daki herhangi bir kriz bizim ekonomimizi de yakından etkiliyor. Şu an istihdam oranımız oldukça düşük. Yeni teknoloji ve yatırımcılara ihtiyacımız var. Ancak hükümetimizin, yatırımların artırılması noktasında bazı projeleri bulunuyor." diye konuştu.

Büyük bir piyasaya ulaşmak için serbest ticaret anlaşmaları imzalamayı uygun gördüklerini kaydeden Peshevski, "Bu anlaşmalar sayesinde sadece Makedonya piyasasına değil, 650 milyonluk bir piyasaya hitap etmiş oluyorsunuz. Hükümet olarak dış yatırımcıyı çekmek için de istikrarlı makro ekonomi siyaseti uyguluyoruz." ifadelerini kullandı.

"YABANCI YATIRIMCIYA KOLAYLIK SAĞLIYORUZ"

Yatırımcıyı ülkelerine çekmek için gerçekleştirdikleri atılımlardan da bahseden Peshevski, "Bir yatırımcı, bir ülkeye girmek istediğinde kolaylık istiyor, riske girmek istemiyor. Biz de hükümet olarak mümkün olduğu kadar yabancı yatırımcıyı çekmek için bürokrasi işlerini azaltıyoruz. Ücret masrafları düşürüyoruz. İşlemleri kısaltıyoruz. Böylelikle yabancı yatırımcıların şirket kurmalarını kolaylaştırıyoruz. Ülkemizde dağ ve göl turizminin geliştirilmesine, bunun yanında madenciliğe yönelik çalışmalar yapılabilir. Türk iş adamlarını Makedonya'ya çekip, dostluk ilişkilerimizin iş ilişkilerine dönüşmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. Makedonya'nın, 2006 yılından itibaren en iyi yatırım imkanı sunan ülkeler sıralamasında 96'dan 22. sıraya yükseldiğini kaydeden Peshevksi, eğitim, alt yapı konusunda önemli adımlar attıklarını da vurguladı.

Konuşmasında, Türk yatırımcıya verdikleri değeri bir örnekle açıklayan Peshevski, "Üsküp Havalimanı, 6 ay önce tamamen onarılıp hizmete açıldı. Şu anda Balkanlar'da bulunan en modern havalimanı. Bunu da Türk şirketi olan TAV yaptı. Çoğu uluslararası mali şirketler yolumuza taş koymaya çalıştılar. Ama biz bütün engellere rağmen Türk şirketini seçtik. Artık herkes bize gıpta ile bakıyor ve kıskanıyor diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye ile ortak kültür ve benzer mutfakları olduğuna da değinen Peshevski, "Tabi ki Osmanlı dönemi, Makedonya tarihinin bir parçası. Bunu unutmuyoruz. Makedonca'da Türk kökenli sözler de bulunmakta. Biz bununla gurur duyuyoruz. Ticari olarak da ilişkilerimiz gelişmeli. Küçük bir ülkeyiz ama etkili bir hükümetimiz var. Hepimiz iş adamlarıyız. Sorunları iyi biliyoruz. Sayın başbakanımızın desteğiyle, bilgisi ve becerisiyle oldukça faal bir hükümetiz. Bakanlarımız, bizzat yabancı iş admalarıyla görüşmeleri hazırlar. Herhangi bir sorununuz oluyorsa kapımızı çalın. Biz size her zaman açığız. Çünkü nerede ortaklık varsa orada kar da vardır." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da Makedonya ile tarihsel bağlara vurgu yaptı. İki ülke ilişkilerinin müspet yönde ilerlediğini anlatan Ata, "Gaziantep ile Makedonya arasındaki 5 milyon dolarlık ihracat 2011'de 9 milyon dolara çıktı. Bu, hem ilimiz hem de ülkemiz adına sevindirici. Bu toplantıdan da ticari bağlantılar ve yatırımlar konusunda önemli gelişmelerin yaşanacağı kanaatindeyim." dedi.

GAPGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mutafoğlu ise Gaziantep ekonomisinin Türkiye ortalamasından daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi: "Makedonya ile işbirliğine gitmemiz çok makul. Makedonya, Avrupa'nın ortasında gıda, tarım ve lojistik sektöründe fırsatları olan bir ülke. Makedonya'nın AB üyeliği öncesinde bizim orada olmamız avantaj sağlayacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler