YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"savunma Sanayiinin Dar Dünyasında Olmamalıyız"

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin içinde bulunduğu güvenlik ortamı ve krizlerin savunma sanayiinin önemini...

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin içinde bulunduğu güvenlik ortamı ve krizlerin savunma sanayiinin önemini artırdığını belirterek, "Buna cevap verecek şey, teknoloji ve sanayi olacak. Bu da savunma sanayiinin dar dünyasında, kapalı duvarlar içinde olamaz. Ülke sanayii bir yerde olacak ki, savaş araçları çıkaralım. Kapalı yapmak isteyen ülkelerin ne kendilerine ne silahlı kuvvetlerine faydası oldu. Bunu iyi başaran ülkeler de ortada" dedi.

Bursa Valiliği, BUSİAD ve Savunma Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği tarafından Bursa'da düzenlenen 'Savunma Sanayii Buluşması', sektörün ileri gelenlerini bir araya getirdi. Altın Ceylan'daki toplantıda konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'de savunma sanayii yatırımlarının her geçen gün arttığını söyledi. Türk sanayiinin gücünün ortada olduğunu kaydeden Bayar, "Aklımıza ilk gelen soru şu oluyor: Bunu yapabilecek olan var mı? Evet var. Savunma sanayiinde belli bir ürüne ihtiyaç duyduğumuzda Türkiye sanayiine bakmamız yeterli oluyor. Altyapısını buluyoruz. Bardağın boş ve dolu tarafına baktığımızda, ilk önce boş tarafı nasıl doldurabiliriz, bunu düşünmeliyiz. Ama gitmemiz gereken yol bu. Kendi markalarımızı oluşturmalıyız. Başbakanımız, 'Kendi otomobilimizi yapalım' dedi. Bursa'da her sene yüz binlerce otomobil üretiliyor. Teknolojisi ve markası bizim olan bir otomobil istiyoruz. Savunma sanayiinde bazı ürün dallarında bu eşiği atladık. Otomotivde atladık. Bugün kendi markamız olan ürünler var. Dünyaya da satılıyor. Lisansı, teknolojisi ve tasarımı olan ürünler var. Bu nasıl oldu? Bu otomotiv sanayii sayesinde oldu. Türkiye'deki üretim gücünün üstüne askeri araçlar tasarlanabildi. Belki 50'ye yakın ülke Türkiye'nin zırhlı araçlarını kullanıyor" diye konuştu.

"MOTOR TASARLAYAMIYORUZ"

Savunma sanayiinde önemli bir eksikliğin motor olduğunu söyleyen Bayar, şöyle devam etti:

"En büyük eksiğimiz motor alanında. Motor yok. Araçların yüzde 30'u oradan gidiyor. Kara araçlarında ve gemilerde yerli katkının yüzde 30'u buradan gidiyor. Motorun Türkiye'de çözülmesi lazım. Üretimini kast etmiyorum. Türkiye motor üretim teknolojileri var. Bir motorun, tasarım ve lisans hakları bize ait olarak ortaya çıkması lazım. Güncel teknolojilerle bu olmalıdır. Dünya standartları ne ise o yapılmalı. Bunu sivil otomotiv de kullanır, biz de kullanırız. Dünya standardının da üstü olmalı."

"KAPALI DUVARLAR ARASINDA SAVUNMA SANAYİİ OLMAZ"

Türkiye'nin içinde bulunduğu güvenlik ortamı ve krizlerin savunma sanayiinin önemini artırdığını kaydeden Bayar, "Belki bizi savunma sanayiinde dünya ülkelerinde ilk sıralara taşıyor. Buna cevap verecek, teknoloji ve sanayi olacak. Bu da savunma sanayiinin dar dünyasında, kapalı duvarlar içinde olamaz. Ülke sanayii bir yerde olacak ki, savaş araçları çıkaralım. Yoksa kapalı yapmak isteyen ülkeler oldu, ne kendilerine ne silahlı kuvvetlerine faydası oldu. Bunu iyi başaran ülkeler de ortada. Savunma harcamasını askeri güç haline, sanayi ve teknoloji için itici faktör haline getirmek lazım" açıklamalarında bulundu.

Bursa Vali Şahabettin Harput ise, Bursa'daki büyük potansiyelin savunma sanayiinde de kullanılması gerektiğine dikkat çekerken, özellikle sanayi ürünlerinin büyük kısmının Avrupa'ya pazarlandığını kaydetti. Türk savunma sanayiinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacının yüzde 53'ünü karşıladığını ifade eden Harput, "Başka ülkelere savunma sanayimizi emanet etmemeliyiz. Kardak krizinde bunu yaşadık. Yunanistan asker çıkardı. Türkiye müdahale edecek. ABD müsaade etmedi. Biz dinlemeyelim dedik, elimizde bomba yok. Yeterli bomba yok. Hemen Pakistan'dan, şuradan, buradan istedik. ABD 'dur' dedi. Elimiz kolumuz bağlandı. Biz bunu yaşadık. Allah'tan savaş çıkmadı. Ciddi bir sıkıntı yaşamaktan kurtulduk. Bursa'nın potansiyelini çok iyi değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

"TSK'NIN İHTİYACININ YÜZDE 53'ÜNÜ KARŞILIYORUZ"

Açıklamalarda bulunan SASA Genel Sekreteri Kaya Zengin, Türkiye'de savunma sanayiinin sürekli artan bir eğilimi olduğunu ifade ederek, "Savunma sektörünün en ilginç yönü Ar-Ge'ye verdiği önemdir. Bizim sektörümüzde firmalar öz kaynaklarından yüzde 5-6 oranında finansmanı Ar-Ge'ye ayırmakta. Bunun sonucunda sektörümüz TSK'nın ihtiyacının yüzde 50'sinden fazlasını temin etmekte. 2010 için TSK'nın ihtiyacının yüzde 50'sini karşılamayı hedeflemiştik. Bu amaca ulaşmak bizleri sevindirdi. Savunma sektöründe çok farklı alanlarda ve teknolojilerde ürünler üretiliyor. Geniş yelpazemiz var. Kara araçlarında zırhlı, paletli birçok aracı yapıyoruz. Ana muharebe tankı tasarlamak ve yapmak en büyük projemiz. Afrika'dan Uzak Doğu'ya kadar Türk kara araçlarını ileride görebiliriz" diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, dünya savunma sanayii harcamasının 2 trilyon dolar olduğunu söyledi. Türkiye'de son 10 yılda 22 milyar dolara yakın modernizasyon yatırımının yapıldığına dikkat çeken Sönmez, savunma sanayii cirosunun 2,7 milyar doları aştığını vurguladı. Savunma sanayiinde 100'den fazla imalatçının, bine yakın küçük işletmenin olduğunu belirten Sönmez, Türkiye'nin milli savunma bütçesinin yüzde 5'inin (500 milyon dolar) Ar-Ge'ye ayrılması gerektiğini ifade etti.

Sönmez, "Biz Bursa'ya 'sanayi başkenti' diyoruz. Bursa, girişimci kimliği, üretim becerisi, yetişmiş insan gücü ve eşsiz lokasyonu ile savunma sanayiinin yeni merkez adaylarından olabilir. Bugün savunma sanayiinin merkez üssü Ankara. Ama daha hızlı büyüme için sanayi altyapısı sağlam ve inovasyon kapasitesi yüksek bölgelerin tercih edilmesi lazım. Biz bu yüzden destek bekliyoruz" dedi.

BUSİAD Başkanı Oya Coşkunöz Yöney ise, tekstil ve otomotivde önemli durumda olan Bursa'nın savunma sanayiinde de iddialı olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler