Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Güleç, 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında ilk ve orta öğrenime yaklaşık 20 milyon çocuğun ve 800 bin öğretmen bulunduğunu bildirdi. Yüz binlerce ailenin okul servis araçları ile anlaşarak, çocuklarının okullarına daha güvenli bir şekilde gidip gelmelerini beklediğini vurgulayan Güleç, servis araçlarında kapasitenin üstünde öğrenci taşınmaması, seyir sırasında emniyet kemerlerinin taktırılması, okul taşıtlarının denetiminde okul aile birlikleri, trafik zabıtası meslek odaları ve okul idareleriyle işbirliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Ramazan Güleç, yaptığı yazılı açıklamada, araç sürücüsünün en az E sınıfı sürücü belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Psiko-teknik muayene belgesi bulundurması gerektiğini kaydetti. Sürücülere konuşmalarda argo kelimeler kullanmamalarını, servis içinde sigara içmemelerini, özellikle seyir halinde iken müzik kaseti çalınmamalarını hatırlatan Güleç, şunları ifade etti: “Okul taşıtının arkalarında bulunan dur lambasının öğrenciler inip binerken mutlaka sürücü tarafından yakılması, taşıt içindeki metal aksamların yumuşak malzemeyle kaplanması ve öğrencilerin kolay ulaşabileceği camların sabit olması, araç periyodik muayene ve bakımlarının ihmal edilmemesi, okul servis sürücülerinin öğrencilere davranış ve sözlerinde bir anne-baba şefkati ile yaklaşması, temiz giyimli, tıraşlı olması, okul servis araçları sürücülerinin öğrencileri kapıdan alarak kapıya teslim etmeleri, yolların karşısında veya uzak yerlerden indirerek öğrenci güvenliğini tehlikeye atmaması, gerekmektedir.”
Okul servis sürücüsü ve taşıt içi rehber personelin iletişim için mobil telefon bulundurması gerektiğini hatırlatan Güleç şu uyarılarda bulundu; “Okul servis araçlarının yetersiz veya yetkili olmayan kişilere teslim edilmemeli. Öğrencilerin araç içinde ve dışında yapılacak tüm uyarılara uymaları, araç durmadan ayağa kalkmamaları, araç durmadan inip binmeye çalışmamalı. Anne, baba ve velilerinde çocuklarını geciktirmeden servis aracına bindirmeleri gerekmekte. Aksi halde her çocuk için birer dakikalık gecikmeler birikerek 10-15 dakikaya ulaşacağı, kaybolan vakit servis sürücüsünü hız yapmaya zorlayacağı için kaza riskini artıracağı unutulmamalı. Okul servis araçları bir yerden diğerine yetişmek amacıyla hız yapmamalı, trafik işaret ve işaretçilerine uymalı, yol ortasında, rampa başlarında ve sokak başlarında öğrencileri indirme yoluna gitmemeli.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz