YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sigara Şirketleri Kadın Ve Gençler Üzerinde Yoğunlaşıyor"

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Açık, tütün şirketlerinin son yıllarda kadın ve genç...

"Sigara Şirketleri Kadın Ve Gençler Üzerinde Yoğunlaşıyor"

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Açık, tütün şirketlerinin son yıllarda kadın ve genç tüketiciler üzerine yoğunlaştığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi’nde devam eden 6. Sigara ve Sağlık Ulusal Kongresi’nde söz alan Prof. Dr. Açık, kadınlarda sigara kullanım oranının her geçen gün arttığını belirtti. Türkiye’de kadınların yüzde 17’sinin sigara kullandığını vurgulayan Prof. Dr. Açık, kadınların erkeklere oranla daha az sigara kullanmalarının nedenin ise sosyo-ekonomik nedenlerden kaynaklandığını dile getirdi. Ekonomik statü arttıkça kadınlarda sigara kullanımı oranının da arttığının altını çizen Açık, “Dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişi sigara nedeniyle ölmekte, bunların 1,5 milyonu ise kadınlardan oluşuyor. Önlem alınmazsa 2030’da 10 milyon kişi ölecek. Bunun da 2.5 milyonunu da kadınlar oluşturacak.” ifadelerini kullandı.

Kadınların kilo almaktan korkma, depresyona daha fazla maruz kalma ve hormonal nedenlerden dolayı sigarayı bırakmasının daha güç olduğunu vurgulayan Açık, bu nedenlerle tütün endüstrisinin eline düştüklerini belirtti. Tütün firmalarının kadınlara özel sigara üretimine girdiklerini hatırlatan Prof. Dr. Açık, “Kokulu, light, şekilsel olarak feminen sigaralar üretiyorlar. Firmalar, sigara kullanan kadınlara olgun, kendine güvenen, çekici ve güzel imajı çiziyorlar. Reklamlarda bu olgular yapılınca satışlar da artıyor.” diye konuştu.

SİGARA KULLANIMINA BAĞLI KANSER VAKALARINDA BÜYÜK ARTIŞ VAR

'Sigaranın Kadın Sağlığı Üzerindeki Etkileri' konulu sunum yapan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise Türkiye’de sigara kullanımına bağlı olarak kanser vakalarında büyük artış yaşandığının altını çizdi. Erkeklerde en çok akciğer, bayanlarda ise meme kanserinin öne çıktığını vurgulayan Gültekin, “Kadınlar sigaranın zararlı etkilerine daha duyarlı. Sigarayı daha zor bırakıyorlar. Bunun yanında sigaranın kadın sağlığına özel zararları var. Kadın gebe ve anneyse etkisi daha da fazla oluyor. Sigara içen kadınlar, erkeklere kıyasla daha çok akciğer kanseri olma riski taşıyor.” dedi.

Sigara içen kadınlarda adet düzensizlikleri, dismenore, meroraji, premenstrüel gerginlik gibi rahatsızlıkların daha sık görüldüğünü belirten Gültekin, şunları dile getirdi: “5 yıldan uzun süre, günde 15 ve üzerinde sigara içen kadınlarda menapoz 1 -4 yıl öne çekilmektedir. Bunun yanında kemik erimesi riski de büyük. Sigara içen gebelerde düşük, gelişme geriliği, erken doğum, yenidoğan sarılığı, yenidoğan enfeksiyonları, ani bebek ölümleri gibi çeşitli sorunların görülme sıklığı da artmaktadır.”

Ülkede son yıllarda kanserin önüne geçebilmek için 'Kanser Kontrol Programı' uygulandığını anlatan Gültekin, “3 -5 yıl içerisinde bu programın faydalarını görmeyi umut ediyoruz. Tütün kontrolüyle kanserin azaltılması mümkün. Tütün endüstrisi için kadın yeni bir kullanıcı, yeni bir nesil demek. 1950’den itibaren üretici firmalar kadınlar üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünyada bugün 250 milyon kadın sigara tüketiyor. Gelişmiş ülkelerde sigara kullanan kadın oranı yüzde 22 iken, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 9. Kadınları sigara kullanımından korumamız lazım.” diye sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler