Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (OSAM) akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, 3 savaş gemisini Suriye karasularına gönderen Rusya’nın meseleye dahil olmasıyla oyunun kurallarının değişmiş gibi gözüktüğünü söyledi. Dede, "Rusya’nın desteği olmadan ve yoğun Batı yaptırımlarıyla belki 6-8 ay kadar ömrü kalan Suriye rejimi, Rusya’nın destek çıkmasıyla ömrünü uzatabilir." dedi.
Dede, Suriye ile Türkiye arasında yaşanan gerilim ve Rusya’nın son olarak Somali açıklarında korsanların faaliyetlerini engellemek üzere gönderdiği üç adet savaş gemisini bu ülkenin karasularına göndermesi olaylarını değerlendirdi. Şam yönetiminin Suriye’de yaklaşık sekiz aydır süren halk ayaklanmalarını orantısız güç kullanarak bastırmaya çalıştığını hatırlatan Dede, "Süreç içinde Türkiye-Suriye ilişkileri de çıkan olayların yatıştırılamaması ve kullanılan şiddetin dozunun artmasıyla kademeli olarak kötüleşti." ifadelerini kullandı. Türk hacı kafilesini taşıyan iki otobüse yapılan saldırıya değinen Dede, “Bunun Suriye hükümeti tarafından yaptırıldığına dair kesin deliller olmasa da şüphelerin Suriye hükümeti üzerinde yoğunlaştığı da bir gerçek. Çünkü başından beri Türkiye, Şam yönetimini eleştiren ve Suriye’deki rejim muhaliflerini destekleyen açıklamalar yapmaktadır, ve bu cihetle muhaliflerin Türk hacı kafilesine ateş açması gibi bir durumun olma ihtimali gerçekten de düşüktür." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya’nın 3 savaş gemisini bu ülkeye göndermesini yorumlayan Dede, “Şam yönetimi ‘Rus gemileri karasularımızda savunma amaçlı devriye görevi görecek’ açıklamasında bulundu. Ayrıca önemli bir başka gelişme ise Rusya’nın çok gelişmiş radar sistemine sahip olan S-300 füzelerini Şam yönetimine vereceği yönünde. El-Kuds El-Arabi gazetesi bu haberi, Suriye’nin Moskova büyükelçiliği kaynaklarına dayandırarak dünya kamuoyuna duyurdu. Bu noktada Şam yönetimine karşı herhangi bir dış müdahaleyi ‘kırmızı çizgi’ olarak gören Rus hükümeti S-300 füzelerini bu ülkeye konuşlandırma yoluna gitmiştir dersek yanlış bir değerlendirmede bulunmuş olmayız.” şeklinde konuştu. Son sekiz ayda kademeli olarak gerginleşen Türkiye-Suriye ilişkilerine bakıldığında, Suriye’nin geri dönüşü imkansız bir yola girdiğinin altını çizen Dede, "Bu noktadan sonra reform yolu ile Suriye’de yaşanan gerilimleri çözmenin imkanı pek kalmamış gibi görünüyor. Burada akla Suriye’de bundan sonra ne olacak sorusu geliyor, çünkü Suriye meselesine Rusya’nın artık açıkça müdahil olmasıyla oyunun kuralları değişmiş gibi görünmektedir. Rusya’nın desteği olmadan, ve yoğun Batı yaptırımlarıyla belki 6-8 ay kadar ömrü kalan Suriye rejimi, Rusya’nın destek çıkmasıyla ömrünü uzatabilir." açıklamasını yaptı.
"BATI, KONU SURİYE OLUNCA GAYRET GÖSTERMİYOR"
Libya’da Kaddafi karşıtlarına yoğun bir biçimde yardım gönderen batı ülkelerinin, konu Suriye olunca Libya konusunda gösterdiği kadar gayreti göstermediğini belirten Dede, "Rusya’nın olaya askeri açıdan müdahil olması Suriye’deki rejimin ömrünü uzatmıştır. Önümüzdeki günlerde Şam yönetiminin rejim muhaliflerine karşı Rusya’dan aldığı destekle daha acımasız bir şekilde davranacağını tahmin etmek zor olmayacaktır. Türkiye ile tarihi bağları olan Müslüman bir ülkede kan akması ve karışıklık çıkması tabii ki bizleri de üzecektir." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz