Ekonomi Bakanlığı, Suriye’nin Türk ürünlerine yüzde 30 oranında vergi uygulamasını yeni başlatmadığını bildirdi. Suriye'deki gelişmelerin ihracatçı birliklerine, işadamlarına, sivil toplum kuruluşlarına duyurulduğunu belirten bakanlık, Suriye'nin vergi uygulamasından en çok kendi halkının etkilendiğini kaydetti.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suriye’nin Türk menşeli bütün ürünlerde ürün değerinin yüzde 30’u oranında vergi uygulamasının yeni başlatıldığı gibi haberlerin bugünkü basın yayın organlarında yer aldığına dikkat çekilerek, "Suriye’nin başlattığı bu uygulama yeni bir uygulama olmayıp, bu husus Suriye Bakanlar Kurulu tarafından 4 Aralık 2011 tarihinde Serbest Ticaret Anlaşması’nın askıya alınması süreciyle aynı anda kararlaştırılmıştır. Suriye Halk Meclisi ise, Türkiye'den Suriye'ye ithal edilecek olan Türk menşeli bütün ürünlerde, ürün değerinin yüzde 30'u oranında vergi uygulamasını öngören karar tasarısını 26 Aralık 2011 tarihinde onaylamıştır. Suriye Halk Meclisi tarafından yapılan onay işlemi, Suriye’nin idari karar alma mekanizmasındaki bir formaliteden ibarettir. Alınan kararların yürürlüğe girmesi açısından Suriye Devlet Başkanı’nın onayı yeterlidir." denildi.
Bu kararın, 4 Aralık'ta yürürlüğe girmekle beraber 20 Aralık 2011 tarihinden itibaren fiilen uygulandığı belirtilen açıklamada, "4-20 Aralık zarfında Suriye’nin ithal ettiği Türk menşeli ürünlere, Suriye gümrüklerinde bilgisayar sistemlerinde teknik arıza veya sistem yenileme çalışmaları olduğu gerekçesiyle işlem yapılmamıştır. Bu gelişmeler sürekli takip edilmiş ve uygulamanın başladığı öğrenilir öğrenilmez bu husus ihracatçı birliklerimize, işadamlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza duyurulmuştur. Suriye tarafınca, Suriye'ye ihraç edilen Türk menşeli ürünlere, serbest ticaret anlaşmasının askıya alınmasını müteakip hem genel gümrük vergisi oranlarının hem de ilave yüzde 30 ek verginin uygulanması suretiyle işlemler devam etmektedir. Ayrıca, Suriye Yatırım Kanunu kapsamında gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilen Türk menşeli makine teçhizat için de ilave yüzde 30'luk vergi uygulanmaktadır. Dünyanın bütün ülkeleri, yatırımcıları kendilerine çekmek için bin bir türlü teşvik ve kolaylık sağlamaya çalışırken, Suriye’nin aldığı bu karar kendi kendini cezalandırmaktır. Alınan bu karardan en çok yine Suriyeli işadamları, yatırımcılar ve tüketiciler etkilenecektir. Suriye’nin ihtiyaç duyduğu yatırım malları, tüketim malları ve özellikle gıda ürünlerinin fiyatları bu uygulama ile daha da artacaktır. Bu gelişmelerden de en çok Suriye halkı zarar görecektir. Piyasaya mal arzında sıkıntı yaşanırken, özellikle tüketim mallarına olan talep fiyatları hızlı yükseltmektedir. Ülkede mal fiyatları, son 2 ayda ortalama yüzde 20 artmıştır." ifadelerine yer verildi.
Türkiye'nin, Suriye’nin bir numaralı tedarikçi ülkesi olduğu vurgulanan açıklamada, bu karara rağmen Türkiye’den alımların yine devam edeceği belirtildi. Alınan bu kararla, halkın alım gücünün düştüğü bir noktada maliyetlerin daha da yükseleceğine dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: "Fiyatların yükselmesi ile birlikte ekonomik kriz daha da derinleşecektir. Kaldı ki, Ekonomi Bakanlığı olarak oluşturulan Suriye Ülke İzleme Masası ile Suriye’deki gelişmeler anında takip edilmekte, ihracatçılar, sivil toplum kuruluşları, işadamları bilgilendirilmektedir. Oluşturulan Suriye İzleme Masası’na bugüne kadar 9 güvenlik, 107’de ticari nedenlerle olmak üzere toplam 116 başvuru yapılmış olup gelişmeler takip edilmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz