Birleşik Arap Emirlikleri Zeyd Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. İbrahim Ghanem, Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerde Türkiye’nin her konuda model alınmasının doğru olmadığını söyledi. Demokrasi ve özgürce yapılan seçimler gibi konularda Türkiye’nin örnek alınmasının gerektiği gibi, NATO üyeliği, laiklik ve siyasi hayatta askeri kuruma tanınan gayr-i tabi ayrıcalık konularına karşı olduklarını belirten Ghanem, “Ne her şeyiyle Türk modeli, ne de Amerikan modeli. Olumlu her şeyden faydalanarak kurulacak olan yepyeni bir Arap modelini kast ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’te Zirve Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Abant Platformu katılımcıları arasında yer alan Ghanem, Arap Baharı sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arap dünyasının, Tunus’la başlayıp devam eden fiilî bir devrim sürecini yaşadığını kaydeden Ghabem, bu durumun henüz tamamlanmamış olduğunu, devrimin tam manasıyla gerçekleşmediğini savundu. Devrimin, bazı ülkelerde kısa süre içinde, bazı ülkelerde ise daha yaygın bir zaman içerisinde meyvelerini vereceğini kaydeden Ghanem, “Bu değişim ve dönüşüm süreci, Arap ülkelerinde on yıllarca hüküm süren zulüm, istibdat, ayrımcılık ve geniş halk kitlelerini siyasi hayat ve devletin nimetlerinden uzak tutma üzerine kurulu Arap rejimlerini değiştirecek. Yerine de demokrasiyi kabullenmiş, insan haklarına saygılı, toplumun bütün kesimlerini kucaklayan ve devlet nimetlerinden eşit derecede istifade ettirme anlayışını benimsemiş rejimleri getirecektir.” dedi.
TÜRKİYE SON 10 YILDA DEMOKRATİK OLARAK GELİŞME KAYDETTİ
Arap devrimcilerinin başarılı demokratik deneyimlerden istifade zorunluluğunun kaçınılmaz olduğuna işaret eden Ghanem, bunun en bariz örneğinin son 10 yıl içinde demokrasi alanında kayda değer bir mesafe kat etmiş olan Türkiye’de yaşanmış ve yaşanmakta olan demokratik değişim süreci olduğuna dikkat çekti. Ancak 10 yıl önceki Türk demokrasi tecrübesinin trajik bir tecrübe olduğu konusunda da şüphe olmadığını aktaran Ghanem, “Türkiye baskılarla bir çok inkılâp geçirmiş, çeşitli darbelere sahne olmuş, 70’li yıllarda faili meçhuller ün salmış, ekonomik iflasın eşiğine gelmiş bir ülkeydi. Ne var ki AK Parti yönetiminde Türkiye, ekonomi ve siyasi alanlarda büyük başarılar elde ettiği gibi Türkiye’nin uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmiş ve denge unsuru olabilme yolunda hızla ilerlemekte. Arap devrimcilerin Türk tecrübesinden istifade etmek istediği noktalar var. Bunlar da demokrasi, özgürce yapılan seçimler, ekonomik gelişme, genel ve bireysel haklar ve dünya devletleri arasında saygın bir konum. Araplar, bu alanlarda Türk tecrübesinden faydalanmak istiyorlar.” diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN OLUMLU YANLARINI ALIRIZ OLUMSUZ YANLARINI KABUL ETMEYİZ
Arapların bazı alanlarda da Türk tecrübesini örnek almak istemediklerinin altını çizen Ghanem şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’nin azınlıklara karşı bir kısım uygulamalarını, siyasi hayatta askerî kuruma tanınan gayr-i tabii ayrıcalıklı konumu, laiklik gibi konularda Türkiye’yi örnek almak zorunda değiliz. Batının düşmanlarını tedip ettiği bir asa, sopa olmak istemediğimiz için NATO’ya üyeliğe de karşıyız. Bizler olumlu yanlarını alır, olumsuz yanlarını bırakırız. Ne her şeyiyle Türk modeli, ne de Amerika modeli. Olumlu her şeyden faydalanarak kurulacak olan yepyeni bir Arap modelini kast ediyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz