Telkari yapımını yaklaşık 200 yıl önce Beypazarı'na yerleşen Mardinli bir Süryani ustadan öğrenen esnaf, günümüzde ürettikleri takıları, başta Mardin olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına pazarlıyor.
Beypazarı Kuyumcular Odası Başkanı Hüsnü Ünlü, yaptığı açıklamada, son yıllarda gelişen turizmle birlikte adını duyuran ilçede, gümüş işçiliği ve telkari sanatının önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Konaklarının yanı sıra birbirinden lezzetli yöresel ürünleriyle de ziyaretçilerin ilgisini çeken Beypazarı'nda telkari işçiliğinin yaklaşık 200 yıl önce Mardin'den gelerek ilçeye yerleşen bir Süryani usta tarafından başlatıldığını ifade eden Ünlü, bu sanatın, usta çırak ilişkisiyle bugünlere kadar geldiğini kaydetti.
Ünlü, Beypazarlıların bu sanata sahip çıktığını dile getirerek, şunları söyledi:
''Telkari yapımında kullanılan 22-30 mikron inceliğindeki teller ilk dönemlerde, çekiçle ezilerek yapılırdı. Şimdi telleri silindirden, merdaneden geçiriyoruz. Telkari ilçemizin önemli sanatlarından biri. Eskiden Beypazarı'nda tel ocakları yoktu. Teller İstanbul'dan çekilip gelirdi. Şimdi 45 bin nüfuslu Beypazarı'nda 4 tel ocağı var. Bugün Beypazarı'nda üretilen telkariler ve diğer gümüş takıların yüzde 50'sini, telkarisiyle ünlü Mardin'e gönderiyoruz. Mardinli usta gelmiş burada işi öğretmiş, Beypazarı da bu işe sahip çıkmış.''
-''MARDİN'E AYLIK 100-150 KİLOGRAM GÜMÜŞ GİDİYOR''
Ünlü, ilçede yaklaşık 60 gümüş atölyesi bulunduğunu, bir o kadar da vitrin kuyumculuğu ve altıncının bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Mardin'e bizim her ay abartısız 100-150 kilogram gümüş götüren ustalarımız var. 3 firma sürekli gidiyor. Mardin'e de Trabzon'a da, Van'a, Erzurum'a da mal gidiyor. Beypazarı'nda bu atölyelerde aylık 500 kilogram gümüş işleniyor. Çok sayıda kişi, bu işten geçimini sağlıyor. Telkari yapımı zor, emek isteyen bir sanat.''
Ünlü, gümüş fiyatlarındaki yükselişin işlerini olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, ''İşlerimizde bu aralar düşüş var. Gümüş fiyatları sürekli oynuyor. Düşüyor, yükseliyor. Bu kadar oynak bir piyasada işin iyi olması mümkün değil. Beypazarı telkarisinin, gümüş işlemeciliğinin adını daha fazla duyurmak istiyoruz. Çağı yakalama adına daha çok çalışmamız, yeni işler yapmamız lazım'' diye konuştu.
Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki atölyelerde 200 yıldan beri üretilen telkari ürünlerinin turistlerin ilgisini çektiğini anlatan Ünlü, ''Telkari mikronluk gümüş tellerden yapılan takılardır. Tel ne kadar ince olursa takının değeri de o kadar artıyor. Beypazarlı gümüş ustaları asırlardır devam eden bir sanatı yaşatmaya çalışıyor. Yaptıkları takılar Türkiye'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanında kadınların parmaklarını, bilekleri, boyunlarını süslüyor'' dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz