YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye çok önemli bir seviyeye geldi"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 10 yıl önce itibar erozyonuna uğramış bir ülke olduğunu ve...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 10 yıl önce itibar erozyonuna uğramış bir ülke olduğunu ve bir milyar dolar IMF'den borç para alıp memurunun maaşını ödemek zorunda kalan bir Türkiye'den çok önemli seviyeye geldiğini belirterek, "2003'e kadar Türkiye'ye gelen doğrudan uluslararası sermaye 15 milyar dolar iken, 2003-2011 arasında gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı 108 milyar dolar. 80 yılda gelenin 7 katından fazlası son 8,5-9 yılda gelmiştir. Bu Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin yükselen itibarının en büyük göstergesidir" dedi.

Çağlayan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Kampüsü'nde Türkiye İtibar Endeksi 2011 Sonuçları Değerlendirme Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, itibar endeksinin gücün nasıl algılandığını, nasıl görüldüğünü, neler yapılması gerektiğini ortaya koyan bir çalışma olduğunu söyledi.

Bu çalışmanın Bakanlık olarak kendi açılarından çok önemli yeni bir enstrüman, yeni bir araç olacağını ve Ekonomi Bakanlığı'nın bir ihtiyacının karşılanmış olacağını ifade eden Çağlayan, geçmişte teşvik sisteminin olmayan strateji, Türkiye'de yapılmayan, bilinmeyen doneler üzerine kurulduğunu bildiğini kaydetti.

Çağlayan, Türkiye'nin geçmişte sanayi envanteri ve girişimci bilgi sistemi bulunmadığını ve Türkiye'nin gözleri kapalı teşvik sistemi ve birçok hatayı geçmişte yaptığını belirterek, "Türkiye'nin stratejisi yoktu. Hangi alanda sanayileşecek, hizmetler sektörü Türkiye açısından ne kadar önemli olacak, Türkiye sadece sanayide üreten bir ülke mi yoksa doğal zenginlikleri, altyapı ve insan kaynaklarını kullanarak turizmde, eğitimde, sağlıkta, lojistikte, birçok alanda hizmet ticaretinde önemli oyuncu olacak bir ülke mi olacak, bunlar geçmişte bilinmiyordu" dedi.

Türkiye'de 2008 yılında yaptıkları bir çalışmada 2 milyon 10 bin 377 işletme olduğu bilmediğini dile getiren Çağlayan, kurulan sistem ile şirket ve sektörlerin tek tek bütün bilgilerini görebilmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Çağlayan, ihracata dönük üretim stratejisinin oluşturulduğunu, cari açığın nelerden oluştuğunu, yapılacak olan teşvik modellerine göre stratejisinin neler olması gerektiği konusunda çalışma yaptıklarını, bu kapsamda 6 sektörü masaya yatırarak MR'larını çektiklerini anlattı.

Girdi Tedarik Stratejisi başlığı altında birleştirdikleri bu çalışmada sektörleri tek tek incelediklerini anlatan Çağlayan, Türkiye'de ilk kez açıklanan ithalatın analizi ile Türkiye'deki sektörlerin ithalat bağımlılığını çıkardıklarını vurguladı.

Çağlayan, gübre sektörünün yüzde 72 ithalata bağımlı olduğunu, ihracatta lokomotif olan otomotiv sektöründe ise yerlilik oranının yüzde 44, yüzde 56 ithalat bağımlılığı bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunların hepsi ve bugün yapılan itibar endeksi ve bugün yapılan çalışma, hepsi veri havuzunda toplanıp, bundan sonra nasıl bir sanayi, ticaret stratejisi, nasıl bir teşvik sistemi, nasıl bir teşvik metodu ve nasıl bir uluslararası sermayeye açık politika izlemesi noktasında önemli. Türkiye 10 yıl önceki Türkiye değil. Türkiye 10 yıl önce itibar erozyonuna uğramış bir ülke idi. Bir milyar dolar IMF'den borç para alıp memurunun maaşını ödemek zorunda kalan bir Türkiye'den çok önemli seviyeye geldik. 2001'de Türkiye'de 10 dakika sonrasını göremediğimiz bir dönemdi. Maalesef o günlerde Türkiye 'uzun vadede' denildiği zaman uzun vadeyi 6 ay olarak algılardı, orta vade 1 aydı, kısa vade yaşadığımız andı. Bugün Türkiye geçmişte kıskandığımız gelişmeyi Türkiye olarak yapıyor ve Türkiye'nin 2023'ünü planlıyoruz. 12 yıl sonraki projeksiyonu ortaya koyduk. Türkiye 12 yıl sonra dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacak, 500 milyar dolar mal ihracatı gerçekleştiren bir ülke olacak, 1 trilyon doların üzerinde dış ticareti olan ülke olacak, kişi başına geliri 25 bin doları geçen bir ülke olacaktır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler