YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye tavuk eti ihracatında dünyaya kafa tutabilir"

Türk kanatlı sektörünün önde gelen firmalarından Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, başta Irak...

"Türkiye tavuk eti ihracatında dünyaya kafa tutabilir"

Türk kanatlı sektörünün önde gelen firmalarından Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, başta Irak olmak üzere çeşitli ülkelere yapılan piliç eti ihracatında Türk ürünlerine olan güven ve oluşan marka bilinirliğinin bazı Türk markalarının isminin başka ülkelerde üretilen piliçlere vurularak taklitçilik yapılmasına yol açtığını bildirdi.
Tavuk etinin, artan nüfusun hayvansal kaynaklı protein ihtiyacının karşılanmasında bir takım sektörel avantajlara sahip olduğunu belirten Barbaros, Türk tavukçuluğunun ise zaman zaman çeşitli sorunlar yasamakla birlikte, kalite açısından üst düzeyde sayılabilecek bir sürdürülebilirliği yakaladığını söyledi.
Dünya tavuk dış ticaretinin büyük kısmının Türkiye’nin komşusu olan ülkeler tarafından yapıldığını, en büyük üreticinin Brezilya en büyük alıcının ise Rusya ve Orta Doğu ülkeleri olduğunu vurgulayan Barbaros, ‘’Bizim coğrafi konumumuz Brezilya ile kıyaslandığında daha avantajlı durumdayız. Devletimiz, bazı sorunların çözümünde destek verirse Türkiye tavuk eti ihracatında kafa tutabilir hatta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olur.’’ dedi.
Barbaros, Türk piliç eti ihracatının dünyada birinci sırada olmasa da kalitede ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek, ‘’Başta Irak olmak üzere çeşitli ülkelere yapılan piliç eti ihracatında Türk ürünlerine olan güven ve oluşan marka bilinirliğinin bazı Türk markalarının isminin başka ülkelerde üretilen piliçlere vurularak taklitçilik yapılmasına bile yol açıyor. Yaptığımız tespitlere göre, Brezilya ve Ukrayna’da üretilen bazı piliç etlerine Türk markalarının etiketleri yapıştırılıyor. Taklitçi firmaların bu ülkeye girişinin engellenmesini bekliyoruz. Bu konuyla ilgili gerekli girişimlerde de bulunduk.’’ diye konuştu.
Piliç eti pazarında Türkiye’nin en büyük rakibinin Brezilya olduğunu anlatan Barbaros, şunları söyledi: ‘’Brezilya piliç etini bizden daha ucuza mal edip, pazara da ucuz girmesine rağmen kalitede Türk pilici önde gidiyor. ABD de piliç eti ihracatçısı bir ülke. Ancak, bu ülkede çoğunlukla tavuğun beyaz etinin bulunduğu göğüs kısmı tüketildiğinden butun tamamına yakını ihraç ediliyor. Amerika Birleşik Devletlerinde piliç etinin göğüs bölümü yüksek fiyattan satılıyor. ABD tüketicisinin but ürünlerine olan talebi ise düşük olduğundan dış pazara bol miktarda ve ucuz fiyattan satılıyor. Bu nedenle ABD ile but ihracatında yarışamıyoruz. Ancak, sevindirici olan piliç etinin oluşturduğu marka bilinirliği ve oluşan güven duygusudur.’’
Lades piliç olarak 2011 yılı son çeyreğinde ürünlerinin yüzde 50’sini ihraç ettiklerini belirten Barbaros, bu yıl 22 milyon dolarlık ihracat hedeflerinin bulunduğunu, 2015 yılında da yeni bir kesimhane kurmayı planladıklarını kaydetti.
Barbaros, Türk tavukçuluk sektörünün yakaladığı ivmenin rakamlarla da desteklendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ‘’Tavukçuluk, 2011 yılında ihracatı en çok artan sektör oldu. 2010 yılında 141 bin ton olan Piliç eti ihracatı 2011 yılında 235 bin tona yükseldi. 2010 yılında ihraç edilen piliç eti ihracat geliri 207 milyon dolar iken, 2011’ de Piliç eti ihracat geliri 386 milyon dolara yükselmiştir. Piliç etinde 2010 yılından 2011 yılına gelir artışı yüzde 86 olmuştur. Yine 2010 yılında 156 milyon 527 bin dolarlık yumurta ihraç ederken, 2011 yılında 285 milyon 754 bin dolarlık yumurta ihracatı yapıldı. Yumurta ihracatındaki artış ise yüzde 82 olarak gerçekleşti. Sektörün 2012 yılında herhangi bir dar boğaz olmazsa 850 milyon dolar ihracat ön görüsünde olduğunu söylemek isterim. Bu artış elbette kendiliğinden olmadı. Türk tavukçuluk sektörü ihracatı keşfetti. İç pazar da yaşanan bazı sıkıntılar, sektörü dışa açılmaya zorladı. Dışa açılan tavukçular, ihracatın avantajlarını gördü. Bu da ihracat artışında önemli etken oldu.’’
Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan’ın bizzat katılımıyla gerçekleşen dış gezilere de değinen Barbaros, bu gezilerin ikili görüşmelerin yapılması ve ihracat bağlantılarının kurulması açısından son derce önemli olduğuna dikkati çekti.
Bakan çağlayan’ın Libya ve Tunus’a yaptığı gezilere katılan Barbaros, ‘’Örneğin, Libya’da yaptığımız ikili görüşmeler sayesinde kurduğumuz ihracat bağlantısıyla yeni siparişler aldık. Ayrıca, bazı ziyaretlerle ilgili bir takım eleştiriler de olsa ben bakanlığın bu konudaki duyarlılığını destekliyor ve son derece olumlu karşıladığımı belirtmek istiyorum.’’ diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler