YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkleri, Osmanlı Eserlerini Görmelerini Için Ukrayna'ya Davet Ediyoruz"

Antalya'nın Manavgat ilçesine turizm stajına gelen Ukraynalı turizm fakültesi öğrencisi, kendi ülkesindeki Osmanlı izlerini anlattı....

"Türkleri, Osmanlı Eserlerini Görmelerini Için Ukrayna'ya Davet Ediyoruz"

Antalya'nın Manavgat ilçesine turizm stajına gelen Ukraynalı turizm fakültesi öğrencisi, kendi ülkesindeki Osmanlı izlerini anlattı. Ukrayna Kiev Milli Üniversite Bölgesel Coğrafya ve Turizm Fakültesi bölümü 4. sınıf öğrencisi Anatolii Davydenko, Manavgat'ta Sultan Botçuluk'ta ülkesindeki Osmanlı dönemi kültürel ve tarihi eser zenginlikleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Üniversitedeki hocası Prof.Dr. İgor Vynnychenko'nun Ukrayna'daki Türk ve Osman izlerine yönelik geniş çaplı araştırmasının bulunduğunu anlatan Ukraynalı öğrenci Anatolii Davydenko, 2 yıldır turizm stajını Türkiye'de Manavgat'ta yaptığını, Türkiye-Ukrayna dostluk ve kardeşlik köprüsünün gelişmesinin karşılıklı ziyaretlerle pekişmesi gerektiğini kaydetti. Ukrayna'da en fazla Türk varlığının Kırım Hanlığı'nda bulunduğunu belirten Davydenko, Türk dilinin etkisiyle Kırım-Tatar dilinin güney lehçesini oluşturduğunu ifade etti.
Halen Bahçesaray Hanlık Sarayı duvarında Adil Geray'ın şiirlerinin Osmanlıca yazılı olduğunu belirten Davydenko, Evpatoriya şehrinin merkezinde bulunan Cuma Cami'nin (Han Cami) başarılı Türk izlerini taşıdığını anlattı. Ukraynalı öğrenci Davydenko, Abdulmennan oğlu Sinaneddin Yusuf tarafından inşa edilen, Osmanlı'nın Ukrayna'da 300'ün üzerinde eserinin bulunduğunu kaydetti. Davydenko, "Günümüzde halen varlığını sürdüren ve ayakta olan Sivastopol yakınlarında bulunan Kalamita Kalesi, ateşli silahların kullanımına uygun olarak Türkler tarafından inşa edilmiştir. İlerleyen zamanda bu kale, yine Türkler tarafından yenilenerek İnkerman(Mağara Kalesi) adıyla tarihe geçti. Bir diğer Türk eseri ise Çamnalo Kalesi, Sevastopol civarında bulunan askeri-savunma mimarisinin yansıtan anıta Türkler 'Balık Yuvası' ismini verdi. Kırım yarımadasında on binlerce Türk askeri şehit düşmüş. Osmanlı'nın Ukrayna'daki izleri günümüzde varlığını sürdürüyor. Feodosiya'da Kırım'ın en eski Müftü Cami 1623 yılında inşa edilmiştir. Cami restore edildikten sonra 1990 yılında yeniden ibadete açıldı." diye konuştu.

1764 yılında Türkler tarafından inşa edilen Hacıbey Kalesi'nin halen Osmanlı mimarisini günümüzde de en güzel şekilde varlığını sürdürdüğünü anlatan Davydenko, Odessa Türk konsolosluğunda Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelinin bulunduğunu söyledi. Odessa Çernomorskli Lisesi'nde Türk dilinin zorunlu ders olarak verildiğini altını çizen Davydenko, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkler de Uyrakna'daki Osmanlı izlerini görmeli. Ülkemiz çok zengin Osmanlı eserine sahip. Türkiye-Ukrayna dostluk köprüsünün karşılıklı ziyaretlerle pekişeceğine inanıyorum. Hocam Prof.Dr. İgor Vynnychenko, Ukrayna'daki Türk eserleri hakkında bilgi sahibi olan nadir bilim adamı. Osmanlı, Karadeniz'de Ukrayna'ya özel önem vermiştir. Ukrayna'dan her yıl binlerce turist İstanbul, Antalya, İzmir ve Muğla'ya tatile geliyor. Türklerin de başta Kırım olmak üzere birçok ilde Osmanlı eserlerini görmeleri için Ukrayna'ya bekliyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler