YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Umarım katsayıda yeni bir yargı skandalı yaşanmaz"

Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK)'nun 28 Şubat sürecinde getirilen ve milyonlarca öğrenciyi mağdur eden farklı katsayı uygulamasını...

Yüksek Öğretim Kurumu(YÖK)'nun 28 Şubat sürecinde getirilen ve milyonlarca öğrenciyi mağdur eden farklı katsayı uygulamasını kaldırması kararına, eğitimcilerden destek geldi. Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, alınan kararla eğitimde fırsat eşitliğinin tekrar sağlandığını belirtti. Özer, "Umarım daha önceki katsayı çalışmalarında olduğu gibi yine bir yargı skandalıyla karşı karşıya kalmayız." dedi.
YÖK, dün yapılan Genel Kurul toplantısında, üniversiteye girişlerde katsayıyı her aday için 0.12 olarak belirledi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Türkiye’nin 28 Şubat’ın eğitimdeki vesayeti olan katsayı ayıbından kurtulduğunu belirterek, "Alınan kararla eğitimde fırsat eşitliği tekrar sağlanmıştır. Umarım daha önceki katsayı çalışmalarında olduğu gibi yine bir yargı skandalıyla karşı karşıya kalmayız. Bu tür girişimlerin ülkemize zarar vereceğini artık herkes bilmeli ve her kesim Türkiye’nin vesayetten kurtulmasının önemli bir adımı olan katsayı eşitsizliğinin kaldırılmasını desteklemelidir." dedi.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Ülkemizde 13 yıldır devam ettirilen antidemokratik uygulamadan Türkiye geçte olsa kurtulmuştur. Türk eğitim sisteminin, diğer antidemokratik uygulamalardan da kurtulmasını diliyorum. YÖK Genel Kurulu’nun aldığı karar bilimsel ve gerçekçi bir karar olmakla birlikte meslek liselerine olan talebi arttırmak, yetenekli öğrencilerin mesleki ve teknik öğretimi tercih etmelerini sağlamak için teşvik edici olacaktır." diye konuştu.
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da farklı katsayının kaldırılmasının son derece doğru bir karar olduğunu kaydetti. Öğrencilere karşı çifte standardı içeren bir anlayışın zulüm olduğunu belirten Koncuk, "Farklı katsayının kaldırılması geç de olsa doğru bir karar. Türkiye’ de artık bu konuda bir olgunluk oluştuğunu düşünüyorum. Yargının da bunu dikkate alarak, dava açmak isteyen kişi ve kurumların da artık bu zulmün devamı noktasında bir düşünceden uzak düşünmelerini diliyorum." dedi.

KATSAYININ TARİHİ
Milyonlarca öğrenciyi mağdur eden 0,8 ve 0,3’lük katsayı uygulaması, 28 Şubat ile birlikte eğitim sistemine girmişti. Farklı katsayı uygulaması, 1999 yılından bu yana mesleki ve teknik ortaöğretime ilginin azalmasına neden olmuş; meslek lisesi öğrencileri, ortaöğretimdeki öğrencilerin yüzde 46’sını oluştururken, katsayı engeli ile birlikte bu oran yüzde 30’lara kadar gerilemişti.
YÖK, 2009 yılında üniversiteye yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0,15 katsayısı ile çarpılmasına, adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin puana eklenmesi kararını vermişti. Danıştay’ın iptal kararının ardından, YÖK yeniden farklı katsayı uygulamasını getirmiş, bu oranları da alan içi tercihlerde 0,15, alan dışı tercihlerde ise 0,13 olarak belirlemişti. İkinci iptal kararının ardından, YÖK makası biraz daha açmış oranları 0,15 ve 0,12 olarak düzenlemişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler