YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Üniversiteler araştırma adı altında balık katliamı yapıyor" iddiası

Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçılar, balık av yasağının uygulandığı tarihlerde denizde araştırma yapan üniversiteleri, balık katliamı...

"Üniversiteler araştırma adı altında balık katliamı yapıyor" iddiası

Adana’nın Karataş ilçesinde balıkçılar, balık av yasağının uygulandığı tarihlerde denizde araştırma yapan üniversiteleri, balık katliamı yapmakla suçluyor. Üniversitelerin az sayıda balık örneği alabilmek için balık katliamı yaptığını iddia eden balıkçılar, duruma yetkililerin el koymasını istiyor. İsminin açıklanması istemeyen bir üniversite görevlisi de olayı doğrularken, aynı zamanda büyük trol teknelerinin yasak bölgelerde trol çektiğine defalarca tanık olduğunu dile getiriyor.
Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Kamil Şırnak, üniversitelerin yaptığı araştırmaların balığı olumsuz etkilediğini söyledi. Sezon açılmadan önce üniversitelerin yaptıkları araştırmaların balıkçılara yan etki yaptığını belirten Şırnak, “Her kafası esen Su ürünleri fakültesinde öğrenim gören üniversite öğrencileri yasak sezonda araştırma yapıyor” diye konuştu.
Şırnak, araştırmanın ufak tekneler yerine büyük trol teknesi ile yapılmasına tepki gösterdi. Araştırmaların ufak teknelerle yapılması gerektiğini ifade eden Şırnak, “Kiralanan tekne yasak sezonda en az 100 kasa balık getiriyor. O 100 kasa demek şimdi bin kasa balık demek. 154 balıkçıyız, bu mevsimde de balık tutamıyoruz. Kredi kullanarak işini büyütmek isteyen üyelerimiz perişan oldu, bunun çözümü için gereken yapılmalı” dedi.
30 yıldır bölgede balıkçılık yapan Celal Safsoylu, üniversitelerin balık neslinin azalmasına yol açan faktörler üzerinde araştırmalar yapması gerektiğine dikkat çekti. Safsoylu, “Ancak onlar da yasak zamanda en bakir yerlerde büyük troller çekiyorlar. Birçok üniversite körfezde araştırma yapıyor. Bu konuda bakanlığın önlem almasını istiyoruz. Gerekli yazıları yazdık. Bizim üzüldüğümüz nokta yasak niye konuluyor; balık üresin diye. Fakat, üniversiteler araştırma adı altında bakanlıktan rahat bir şekilde izin alıyor. 3 mil sınırlaması var ancak yine trol çekiliyor.” dedi.
Balıkçı Mehmet Oktay da araştırma yapanlar için bir iki kasa balığın yeterli olduğunu ancak onların büyük teknelerle yasak bölgede yasak zamanda 150-200 kasa balık avlandıklarını iddia ediyor. Oktay, araştırma yapanların teknelere kira bedeli olarak ise avlanan balığı verdiklerini ifade ederek, “Böyle şey olur mu, balığın neslini tüketiyorlar. 8-10 tane numune için balık katliamı yapılıyor” şeklinde konuştu.
Bu arada isminin açıklanmasını istemeyen bir öğretim görevlisi, proje hazırlamadan balık araştırması izni alan bazı üniversitelerin kiraladıkları tekneler karşılığı balık avlanmasına göz yumduklarına şahit olduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler