Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, mısır hasadına az bir zaman kaldığını belirterek, fiyatı düşürmek için her yıl üreticiye yaşatılmak istenen senaryoların tekrarlanmak istendiğini söyledi.
Çiftçilere gönderdiği mektupla uyarılarda bulunan Özkan, “Hammadde olarak rasyonda mısır kullanan bazı yem sanayi aktörleri ‘Elimizde ucuz buğday var; buğday daha ucuz, mısır yerine buğday ve enzim kullanacağız.’ diyerek talep dengesini çiftçi aleyhine oluşturmaya çalışıyor.”iddiasını ileri sürdü.
Protein değeri bakımından buğdayın hiçbir zaman mısırın yerini almadığını ifade eden Özkan, buğdayla ve enzimle yapılan rasyonla beyaz et ve yumurtadaki kalite düştüğünü vurguladı. Böylece zor şartlarda kazanılar rekabet ortamını kaybeden firmaların er yada geç mısır almak zorunda kalacağını anlatan Özkan, “Nişasta sektörüne gelince dünyada ve ülkemizde şeker fiyatları tavan yapmış durumda. Mısırın yan ürünleri olan kepek 0.45 – 0.50 TL. Yine yan ürün olan protein 1 TL. iken yüksek fiyatlarla satılan glikoz ve früktoz işin en kaymaklısı.”şeklinde konuştu.
“Dünyada mısır fiyatları daha ucuz.” diyen kimi çevrelerin kendilerini korkutmaya çalıştığını ileri sürün Nur Özkan, Türkiye’ye CIF teslim fiyatı; yani liman masrafı da dahil 612 TL/tonu bulduğuna dikkat çekti. Özkan, şunları söyledi: “Kısacası kalitesiz, protein değeri çok düşük. GDO’lu mısırın sıfır fonla ithalatının kilo fiyatı 0.612 TL’yi buluyor. Buna ithalatçı karını da eklersek, hesap ortada. Dünyanın en kaliteli mısırı Çukurova’da yetişiyor. Nişasta ve protein değeri yüksek, aflatoksinsiz (Kanserojen içeren mantar), GDO’suz mısırın yetişmesi bir nimet. Bundan yararlanmak bizlerin elinde.”
Bu günlerde mısırın kilo fiyatının 0.73 TL. ile 0.75 TL. arasında değiştiğini işaret eden Özkan, kendilerinin bu kadar yüksek fiyat beklentisinin olmadığını dile getirdi.
Artan gübre maliyetinin euro dizele geçişle birlikte tohum fiyatları göz önüne alındığında 0.63–0.65 TL’nin altındaki rakamların çiftçiye para kazandırmayacağını anlatan Özkan,“Hesabınızı iyi yapınız. Üretimimizi sürdürebilmenin tek yolu mahsulünü değerinin altında almak isteyen kişilere ‘Ben emeğimi bu fiyata satmam’ demek olmalı. Bizler emeğimize sahip çıkarsak piyasalar lehine gelişecek. Gücümüzün farkına varalım.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz