YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Van’a gönderilen çadırlar, eksi 15 dereceye kadar koruma sağlayabilir"

Van’da meydana gelen depremlerin ardından, afet bölgesine çadır yetiştirmek için Kızılay’ın Ankara’daki Yerleşim Sistemleri Üretim...

Van’da meydana gelen depremlerin ardından, afet bölgesine çadır yetiştirmek için Kızılay’ın Ankara’daki Yerleşim Sistemleri Üretim İşletmesi’nde hummalı bir çalışma söz konusu. Günde normal şartlarda 70 adet çadır üreten işletme, 60 çalışanıyla bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için mesai saatlerini uzatarak 120 çadır üretmeye başladı. İşletme Müdürü Nuri Bozbay, çadırların eksi 15 dereceye kadar, soğuktan koruyabilecek şekilde tasarlandığını söyledi.
1999 Gölcük Depreminin ardından çeşitli eleştirilere maruz kalan Kızılay, küçük bir atölyesinde sadece çadır tamiri yaptığı yılardan, bu gün itibariyle yılda yerli kaynaklardan yararlanarak 12 binin üzerinde çadır üretmeye başladı. 2001 yılından sonra, yeniden yapılandırma çalışmasına giren Kızılay bu tarihten sonra, Ankara Etimesgut’taki yerleşkesinde çadır üretiyor. Zamanla kendi personelinin yetişmesiyle birlikte, Türkiye’deki afetlere anında müdahalede bulunmak için 2005 yılından itibaren çadır üretim işletmesine kavuşturulan Kızılay, ürettiği çadırları Türkiye’nin belirli bölgelerinde afet merkezlerinde stok yapıyor.
Van’daki depremin ardından bölgeye sevk edilen çadırların büyük bölümü, Kızılay’ın ürettiği bu merkezden bölgelerde yıllardır stoklanan çadırlardı. Ancak, depolardaki stok edilen çadır sayısı azalmasıyla birlikte, çadır üretim merkezinde de hummalı bir çalışma başladı. Çalışan işçilerin mesaisi 12 saate çıkarıldı. Günde 60-70 adet çadır üreten işletme 120 adet üretiyor.

"ÇADIRLAR EKSİ 15 DERECEYE KADAR SOĞUKTAN KORUR"
Kızılay’ın ürettiği çadırlarla ilgili bilgi veren Üretim Merkezi Müdürü Nuri Bozbay, deprem bölgesine şu ana kadar 45 binin üzerinde çadır sevkiyatının gerçekleştirildiğini belirtti. Çadırların, eksi 15 dereceye kadar, soğuktan koruyabilecek şekilde tasarlandığının altını çizen Bozbay, "Ürettiğimiz çadırlar 4 mevsimlik. Yazlık ve kışlık ayrımı biz de yok. Çift astarlı, iç astarı ve dış astarı arasındaki 30-35 cm arasındaki boşlukla, hava sirkülasyonunu sağlayan yazın sıcaktan kışın soğuktan içerdeki ısıyı koruyabiliyor. Çadırı kuruduğumuz zaman, bir ısıtıcı ile insanlar kışın yaşamını sağlayabilir. Eski 15 derecedeki bir sıcaklığa kadar bir koruma sağlayabilir." diye konuştu.

"ÇADIRLAR YERLİ MALZEMEDEN ÜRETİLİYOR"
Üretilen çadırları hakkında teknik detaylara da değinin Nuri Bozbay, 14 metrekare üretilen afet çadırında 5 kişilik bir ailenin rahatça yaşayabileceğinin söyledi. Çadırların tamamının özel üretilen malzemelerden elde edindiğini kaydeden Bozbay, şöyle konuştu: "Malzemelerin büyük çoğunluğu hazırladığımız teknik malzemelerden TSE standarlarına uygun. Tüm parçaları özel olarak üretiliyor. Çadır üretim şartnamesini hazırlandıktan sonra, ihaleye çıkıyor. İhtiyaç duyduğumuz malzemeyi öyle alıyoruz."

"ÜRETİM FAZLASI ÇADIRLAR İL ÖZEL İDARELERİNE SATILIYOR"
Üretilen çadırların büyük bölümünü afet çadırları olarak depolarda stoklandığını anlatan Bozbay, “Çadır modellerimiz, günün şartlarına göre değişiklik gösteriyor. Stoğumuz tamamladıktan sonra, ürettiğimiz çadırların bir kısmını il özel idarelerini talepleri doğrultusunda ücret karşılığı satıyoruz. Elde ettiğimiz gelirlerle de, çadır üretiminde kullandığımız malzemeleri temin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

"DAĞITILAN ÇADIRLARIN TEKRAR KAZANDIRILMASI LAZIM"
Nuri Bozbay, dağıtılan çadırların daha sonra teslim edilmesi gerektiğine de değindi. “Normalde vatandaşın iş bittikten sonra, çadırları teslim etmesi lazım.” diyen Bozbay, şöyle devam etti: "Bizim bu çadırları geri kazandırmamız lazım. İlerde olası bir deprem de tekrardan geri kazandırmak için bu büyük bir kazançtır. En son Simav’da yaşadık, Simav’da alana 6 bin 700 çadır kuruldu. Bu çadırlardan yaklaşık bir 5 bin 500 tanesi, toplandı. Tekrardan bakımları yapıldı, kazandırıldı. Aynısı Van’da olur inşallah. Depremin ardından umarım tekrardan geri kazandırılır. Güzel bir katkı sağlar bu Türkiye’ye.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler