Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Meslekte Birlik Derneği (ADAMESBİR) Başkanı Bayram Deliosmanoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun(TTK), AB ile uyum müktesebatı çerçevesinde, değişen şartlara ve çağın gereklerine uygun, ihtiyaca cevap verebileceğini söyledi.
Şirket kurmayı kolaylaştıracak TTK’nın önemli faydalar getirdiğini ifade eden Deliosmanoğlu, şirketlerin kurumsallaşmasına, küreselleşmesine, sürdürülebilirliğine, rekabet gücünün arttırılmasına, kamu güveninin oluşturulmasına ve şeffaflık sağlamasına çok önemli katkılar yapacağına inandığını belirtti. Deliosmanoğlu, kanunda tüketicinin korunması, bilgi toplumuna uygun hizmetlerin öne çıkarılması, elektronik ortamda yapılacak birçok işlemin hukuka uygun olarak yapılması, bilanço, gelir tablosu ve finansal tabloların ve denetimin uluslararası standartlara göre hazırlanması, web sitesi kurma zorunluluğu gibi birçok maddenin işletmeleri daha çağdaş, şeffaf, rekabet edebilen bir yapıya kavuşturacağını vurguladı.
YENİ KANUN BİR ÇOK YENİLİĞİ İÇERİYOR
Yeni düzenlemeler 116 bin anonim şirket ve 691 bin limited şirketi direkt olarak etkileyeceğine dikkat çeken Deliosmanoğlu, 1535 maddeden oluşan yeni kanunun, yönetim kurulu yapısından, internette bilgi paylaşımına kadar birçok yenilik içerdiğini aktardı. Kanun, Türk şirketlerinin yapısını güçlendireceği gibi, finansal kaynaklara erişim imkanlarını da kolaylaştıracağını ifade eden Deliosmanoğlu, “Ekonominin içerisinde yer alan şirketlerin yatırımcısını, hissedarını, çalışanının çıkarlarını da koruyacaktır. Yeni TTK'nın her şeyden önce şirketlerin ana sözleşmelerinin gözden geçirilmesini sağlayacaktır. En önemlisi de bağımsız denetim gelecek. Denetçi olumsuz rapor verirse yönetim kurulu otomatik olarak görevden alınmış olacak. 1 Ocak 2013’ten itibaren tüm şirketler küçük ve orta ölçekli işletmeler, tacirler ve ticaret şirketleri olmak üzere Türkiye Finansal Raporlama Standardı’na uygun bilanço yayınlamak zorunda.” dedi. Bazı şirketlerin yeni kanuna uyumda biraz zorlanacağını anlatan Deliosmanoğlu şöyle devam etti: “Çünkü bu şirketler, yapıları incelendiğinde yarısının gayri faal durumda veya hayat standardı vergilendirmesinden dolayı kurulmuş şirketlerdir. Yani yeni dönemde 'bir şirketim olsun, orada dursun, zaman zaman çalıştırayım' diyenlere idari külfetler geleceğinden, şirket sayıları azalacaktır. Ancak güçlü olan şirketler kalıcı ve uzun ömürlü olacaklardır.” şeklide konuştu.
MESLEKTAŞLARIMIZ DA BU SÜREÇTE KENDİNİ YENİLEMELİ
Burada en önemli konulardan birinin de şirketlerin kanunun öngördüğü gibi denetlenmesi olduğuna işaret eden Deliosmanoğlu şunları söyledi:, “Denetim 'ben sana güveniyorum, burada bir şey var mı, imzanı at' gibi değil, bir çalışmanın tatbik edilmesi lazım. Denetçilerin gerekli eğitimleri almış, herhangi bir iş yapıyor gibi değil de kamu hizmeti yapıyor olmanın bilincinde olması lazım. Raporlar bağımsız denetçi tarafından denetleneceğinden şirketlerin hem kendi elemanları buna uyum sağlayacak ve eğitilecek hem de bütün şirketler profesyonel muhasebeci ve mali müşavir bulmak zorunda kalacak. Bu anlamda, şirketler gibi meslektaşlarımız da kendilerine çeki düzen vermeli, planlı ve programlı şekilde bu süreçte ayakta kalmayı başarmak zorundadır. Yeni süreçle birlikte hem maddi açıdan hem de manevi açıdan güçlü olmak isteyen meslektaşlarımız, birleşme yoluna gitmeleri kaçınılmaz olacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz