HABER

Radyoaktif kirlenmeden en çok hangi türler etkilenecek?

On yıldan fazla süredir Çernobil'de yapılan bir araştırma, bazı canlıların DNA'sının, çevre felaketlerinden daha kolay etkilendiğini ortaya çıkardı.

Radyoaktif kirlenmeden en çok hangi türler etkilenecek?

Dünyanın en büyük nükleer kazalarından birinin meydana geldiği Çernobil'de çalışan bilim adamları DNA'larındaki değişikliğe bakarak, hangi canlı türlerinin radyoaktiviteden daha fazla etkileneceğini belirlemenin mümkün olduğunu ortaya çıkardılar.

Buna göre, bazı canlıların DNA'sı çevre felaketlerinden daha kolay etkileniyor.

Bu da, ileride hangi canlı türlerinin azalacağı, hatta neslinin tükenebileceği konusunda önemli bir ipucu veriyor.

South Carolina Üniversitesi'nden Profesör Tim Moussou ile Paris'teki Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden Dr. Anders Moller öncülüğündeki araştırmanın sonuçları, evrim biyolojisini konu alan Journal of Evolutionary Biology dergisinde yayınlandı.

On yıldan fazla süredir Çernobil'de araştırma yapan bilim adamları, bulgularını eski nükleer santral civarında, radyoaktif kirlenme oranı yüksek olan bölgede inceledikleri böcek, kuş ve memeli hayvanlara dayandırdı.

Araştırma için canlı türlerinin DNA'sı ile ilgili mevcut veriler kullanıldı.

DNA'nın sırrı Mutasyonlar arasındaki doğal denge ve zarar gören DNA'yı onarma yeteneği, canlı türlerinin DNA'sında her kuşakta çok az da olsa, değişikliğe yol açıyor. Evrim de zaten bundan kaynaklanıyor.

Profesör Mousseau, DNA'daki değişim oranına bakarak, Çernobil'deki canlı türlerinden hangilerinin daha kolay zarar görebileceğini önceden tahmin edebildiklerini söylüyor.

Araştırma sonuçları radyasyon dışındaki çevre kirliliğinden hangi türlerin en çok etkileneceğine de ışık tutacak.

Örneğin uzun mesafe kateden gözalıcı renklerdeki göçmen kuşlar, etkilenme olasılığı yüksek türler arasında.

Profesör Mousseau, "Bunun nedenlerinden biri, bü türlerin her nedense DNA'larını tamir yeteneğinin az olması." diyor.

En Çok Aranan Haberler