HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

''Rafetus'' kaplumbağalarına bilimsel araştırma

''Rafetus'' kaplumbağalarına bilimsel araştırma

ŞANLIURFA (AA)- Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlileri, Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşadığı belirlenen ve haklarında çok fazla bilgi bulunmayan "Rafetus euphraticus" türü kaplumbağaların biyolojisi ve ürümesiyle ilgili bilimsel bir çalışma yapacak.

"Fırat Yumuşak Kabuklu Kaplumbağası" olarak da adlandırılan ve 1800'lü yıllardan bu yana Fırat ve Dicle nehirlerinde yaşadığı bilinen rafetus kaplumbağalarına her yıl yaz aylarında, özellikle Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarındaki Atatürk Baraj gölü kıyısında rastlanıyor.

Genellikle baraj gölündeki balıkçı ağlarına takılan ve diğer kaplumbağalardan farklı olarak etçil bir yapıya sahip olan bu türün en önemli özelliklerinden biri saldırgan olması.

Geçen yıllarda "GAP Yaban Hayatı Koruma" projesi kapsamında yaşam alanları ve bazı özellikleri incelenen bu kaplumbağalar için Bozova ilçesinde koruma ve üreme alanı oluşturulması için Fırat Nehri kıyısındaki 25 bin metrekarelik alan tellerle çevrildi.

Harran Üniversitesi Bozova Meslek Yüksek Okulu Müdür Vekili Ömer Sait Kılıç, hayata geçirmeyi planladıkları bilimsel çalışmanın tamamlanmasıyla rafetus kaplumbağalarının biyolojisi ve ürümesiyle ilgili daha sağlıklı bilgiye ulaşacaklarını belirtti.

En Çok Aranan Haberler