Bu yaş aralığını sırasıyla 45-54 yaş (%24.2), 55-64 yaş (%17.6) ve 65-74 yaş (%10.7) takip etmektedir.
35 yaş öncesinde görülen rahim ağzı kanseri tüm rahim ağzı kanseri vakalarının %13.8’ini oluşturmaktadır.
Rahim ağzı kanserinin başlangıç noktası rahmi ve dölyolunu (vajina) birbirine bağlayan servikstir. Kanserli hücrelerin bu bölgede çoğalmaya başlaması nedeniyle “serviks kanseri” olarak da adlandırılır.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri büyük oranda (%99.7) insan papillom virüsü (human papillomavirus – HPV) nedeniyle oluşur. HPV virüsünün kansere yol açtığı bilinen 80’den fazla türü vardır ve bunları 15 tanesi yüksek riskli olarak kabul edilmektedir. Kanserojen bu türler arasında yer alan 16 ve 18 numaralı virüsler rahim ağzı kanseri vakalarının %70’inden sorumludur.
Cinsel yolla bulaşan HPV virüsü serviks bölgesinde enfeksiyona yol açar. Enfeksiyona zamanında müdahale edilmezse veya bağışıklık sistemi enfeksiyonu temizlemekte yetersiz kalırsa virüs hücre yapısını değiştirerek kansere neden olabilir ancak bu HPV virüsü taşıyıcılarının hepsinin kanser olacağı anlamına gelmemektedir.
Rahim ağzı kanseri yavaş ilerleyen bir kanser türü olduğu için ileri aşamalara gelinceye kadar herhangi bir belirtiye yol açmayabilir.
Rahim Ağzı Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?
Pap testi (smear testi, simir testi olarak okunur) sonuçlarında görülen anormallikler genellikle rahim ağzı kanserinin ilk bulgularıdır. Pap testi 18 yaş üzerindeki kadınlar için düzenli olarak yaptırılması önerilen bir testtir.
Rahim ağzında anormal hücre oluşumunu inceleyen pap testi dışında rahim ağzı kanserine yol açtığı bilinen virüslerin mevcut olup olmadığını belirleyen HPV testi de bulunmaktadır. HPV ve pap testi genellikle kombine edilerek uygulanan testlerdir.
Risk Faktörleri
HPV teşhisi konmuş
HPV aşısı yaptırmamış
Düzenli Pap smear yaptırmamış
Anormal Pap smear sonucu olan ya da kanser öncesi servikal hücre değişikikleri tanısı öyküsü olan
Daha önce serviks kanseri öyküsü olan
HPV infeksiyonu riskinin artmasına neden olan birden fazla cinsel partneri bulunan
Yüksek riskli cinsel aktivitede bulunan partneri olan kadınlar
Erken yaşta ilk cinsel ilişkisinde bulunan kadınlar
Otoimmün bir durumu, HIV enfeksiyonu ya da Bağışıklık sisteminin zayıflatan herhangi bir durumu olan kadınlar. Zayıf bir bağışıklık sistemi kadında HPV enfeksiyonu gelişme olasılığını artırarak serviks kanseri gelişme riskini arttırır.
Sigara kullanan kadınlar risk altındadır.