Prof. Dr. Cazip Üstün, rahim ağzı kanseri hastalığının erken yaşta çok sayıda doğum yapmış, erken yaşta cinsel ilişkiye girmiş, sigara içen kişilerde daha sık görüldüğünü söyledi.
Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanlarından Prof. Dr. Cazip Üstün, "1-7 Nisan Kanser Haftası" nedeniyle, kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olan ve her yıl 100 binlerce kadının yakalandığı "rahim ağzı kanseri" hakkında bilgi verdi. Üstün, "Rahim ağzı kanserine yüzde 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Her 100 kadından en az 2'si hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri'ne yakalanmaktadır. Rahim ağzı kanseri, gelişmekte olan ülkeler ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Dünyada yılda 500 bin yeni rahim ağzı kanseri çıktığı ve tahminen 1 milyon 500 bin kadar da bu kanserle yaşayan olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıksa da son yıllarda genç kadınlarda görülme oranı artmıştır" dedi.
SIK GÖRÜLME NEDENLERİ
"Hastalık erken yaşta çok sayıda doğum yapmış, erken yaşta cinsel ilişkiye girmiş, sigara içen kişilerde daha sık görülmektedir" bilgisini veren Prof. Dr. Cazip Üstün, "Ayrıca HPV (İnsan Papilloma Virüsü) enfeksiyonu rahim ağzı kanseri için çok önemli bir risk unsurudur. Rahim ağzı kanserli hastaların yüzde 98'inde HPV enfeksiyonu saptanmıştır. HPV, cinsel ilişki yolu ile bulaşan bir virüstür. Rahim ağzı, penis ve anüs bölgelerinde kansere neden olabilen türleri vardır. Bunlardan en belirgin olanları HPV tip 16 ve 18 olup rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70'inde saptanır" diye konuştu.
RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI
Rahim ağzı kanseri aşısı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Cazip Üstün şöyle devam etti: "HPV enfeksiyonları ile mücadele 1990'lı yıllarda başlamış, aşı geliştirilmesi 2000'li yılları bulmuş, 2006 yılında Amerikan Gıda ve İlaç (FDA ) tarafından onaylanarak Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmaya başlanmış, ülkemizde ise Nisan 2007'den itibaren kullanıma sunulmuştur. Aşı kanserojen olan HPV tip 16 ve 18 ile genital organ siğillerine neden olan HPV tip 16 ve 18 ile genital genital organ siğillerine neden olan HPV tip 6 ve 11'e karşı koruyuculuk sağlar. Aşının 9-26 yaş arasındaki kadınlara yapılması önerilir ise de ideali cinsel yaşam başlamadan aşı programının tamamlanmasıdır. Aşının en sık görülen yan etkileri, enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık ve şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, kırmızı deri döküntüsü, eklem ağrısı, 38 dereceye varan vücut ısısında artıştır. Ancak tüm bu yan etkiler uygulanan kişilerin ancak yüzde 10-15 'inde görülür. Ender olarak görülen yan etkileri uykuya meyil ve baş dönmesi olup, aşı uygulanan kişilerin yüzde 1'inde görülür. En ağır ve en nadir yan etkisi, anaflaktik reaksiyon olup (nefes almada güçlük, göz-dudak-el-ayakta şişme, kalp hızında artış, bilinç kaybı) İngiltere'de Nisan 2008-Temmuz 2010 yılları arasında uygulanan dört milyon dozda 41 kişide geliştiği bildirilmiştir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz