KADIN

Rahim ağzı kanserine sebep: Yıllarca belirti vermeden vücutta saklanabilen virüs Human Papilloma

Çağın cinsel yolla bulaşan hastalığı dendiğinde aklımıza ilk olarak HIV yani AIDS geliyor, ancak Human Papilloma Virüs yani HPV, AIDS'e sebep olan HIV virüsünden çok daha yaygın.

Rahim ağzı kanserine sebep: Yıllarca belirti vermeden vücutta saklanabilen virüs Human Papilloma

1. Kimler risk altında?

Aslında hepimiz risk altındayız. Cinsel anlamda çok eşli olan kişilerin HPV kapma konusunda daha fazla risk altında oldukları bir gerçek. Ancak çok eşli olmamak sizi HPV'den korumaya yetmez çünkü; HPV'nin ana bulaşma yolu cinsel ilişki olsa da sadece cilde temas yoluyla da bulalan türleri de vardır.

2. HPV tam olarak nasıl bulaşır?

Genellikle HPV'ye sahip bir kişinin penis, skrotum (erkek yumurtalık torbası), vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşır. Oral yolla enfekte bir genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşabilir. Ben prezervatif kullanıyorum bana bir şey olmaz diyenlere de üzücü bir haberimiz var, çünkü virüs prezervatifle kaplı olmayan bir genital alandan da size geçebiliri.

3. Vücudunuzda HPV olduğunu nasıl anlarsınız?

HPV enfeksiyonlarının çoğu türü genelde belirti göstermez. Bazı HPV çeşitleri vücutta veya genital bölgede siğile sebep olarak kendini gösterir. Yani aranızda alt tarafı siğil ya ne olacak deyip geçenleriniz varsa hemen bir doktora görünsünler. Yine de HPV'nin siğile sebep olan türleri daha tehlikesiz çünkü en azından kendilerini belli ediyorlar. Kimi HPV türleri vücudunuzda 15-20 sene saklanıp hiçbir belirti vermeden kansere kadar varacak hastalalıklara neden olabiliyor.

4. HPV olup olmadığınız anlamak için ne yapmanız gerekiyor?

Evde kendi kendinize düşünerek ulaşabileceğiniz bir sonuç yok.Hemen bir kadın doğum uzmanına veya üroloğa görünmeniz gerekiyor.Kadınlar için vajinal muayene, özellikle smear testi; erkekler için de androlojik muayene oldukça önemli. Özellikle aktif cinsel hayatı olan kadın ve erkeklerin düzenli olarak kontrole gitmeleri gerekiyor. Çünkü HPV taşıdığınız ne kadar erken teşhis edilirse o kadar çabuk vücudunuzdan atabilirsiniz.

5. HPV'den neden mi korkmanız gerekiyor?

Çünkü HPV vücudunuzda sinsice gizlenerek hem kadın hem de erkekte genital bölge kanserlerine yol açabilir aynı zamanda HPV baş- boyun kanserlerinin de gelişmesinde etkilidir.

6. HPV'den korunmanın bir yolu var mı?

Prezervatifin tam olarak korunma sağlamadığını yukarda belirttik, yine de prezervatif kullanmak HPV kapma riskini oldukça aşağıya çektiği için lütfen korunmaya devam edin. Ancak HPV'den tam olarak korunmanın başka bir yolu daha var; o da aşı. HPV aşısı genellikle 11-28 yaş aralığında cinsel olarak aktif olmamış gençlere öneriliyor ancak doktorunuzla görüşerek bu konuda adım atabilirsiniz.

7. HPV kaptıysanız dünyanın sonu değil!

Tabi ki HPV tehlikeli ve sinsi bir virüs, ancak dünyanın sonu değil. Hpv kaptınız diye hemen pat diye kanser olmuyorsunuz.Örneğin HPV'nin sebep olduğu siğillerinizi yaktırabilir, doktor gözetiminde ilaç tedavisine başlayabilir, tümörleri aldırıp vücudunuzu bu virüsten temizletebilirsiniz. Ancak bu virüse bir kez yakalandıysanız her zaman tekrarlama ihtimali olacağından düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekiyor.

Sonuç olarak; sevgili genç erkekler ve genç kadınlar. Birbirinizle tanışın, flört edin, sevişin ancak korunmayı ve düzenli olarak kontrollerinize gitmeyi aklınızdan çıkarmayın. Size HPV'den korunmak için çok eşli olmayın gibi bir öneride bulunmayacağız; ancak çok eşliliğin vücudunuzda ne gibi tehlikelere yol açabileceğinin bilincinde olarak lütfen kontrollerinizi aksatmayın. Unutmayın erken teşhis edilen HPV o kadar da tehlikeli değil.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler