Vajinal akıntılar ve enfeksiyonlar hanımlar da oldukça sık rastlanan,günlük yaşantıyı ,cinsel hayatı ,kadının özgüvenini etkileyen tedavisi aslında basit olan fakat tedavi edilmediği takdir de daha derin enfeksiyonlara ,kısırlığa ve hatta rahim ağzı kanserine dahi götürebilir.
Vajinal enfeksiyonlar genelde akıntı ve kasık ağrısıyla belirti verir,cinsel ilişki sırasında ,havuzdan,tuvaletten bulaşabilir veya bazı antibiyotiklerin kullanımından sonra vajinal flora dengesinin değişimine ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı olarak özellikle mantar gibi fırsatçı enfeksiyonların yerleşmesi sonucu oluşabilir.
Vajinal enfeksiyonlara vajinit denir,bunlar tedavi edilmezse kronikleşir,rahim ağzında ve içinde,tüplerde ve yumurtalıklarda ciddi hasarlara ,yapışıklıklara,daha derin enfeksiyonlara,kısırlığa dahi yol açabilir.
Vajinal akıntılar tedavi edilmediği takdir de en sık rastlayabileceğimiz bulgulardan biri rahim ağzı yaralarıdır.bu yaralar küçük çaplı hafif kızarıklıktan geniş çaplı kırmızı yaraya kadar değişebilir ve bu yaralardan alınan biyopsilerde bazen kansere kadar varan farklı sonuçlar alınabilir.
Jinekolojik muayene de yara saptanırsa yapılması gerekenleri şöyle özetleyebilirim;ilk olarak smear testi ve vajinal kültür alınır,sonra enfeksiyonun medikal tedavisi uygulanır,gelen smear sonucunda patoloji yoksa yara koterizasyon (yakma),kriyoterapi(dondurma) veya lazer yöntemlerinden biriyle tedavi edilir.yakma ve dondurma kelimeleri genelde kadınları ürkütür halbuki rahim ağzı sinirlerden fakir bir bölge olduğu için bu işlemlerde ağrı hissedilmez ve genelde anestezi veya lokal uyuşturmaya dahi gerek duyulmaz,işlem 5 dakika sürer ve akabinde hasta günlük hayatına bıraktığı yerden devam edebilir.ben şahsen koterizasyon işlemini daha basit,kolay ve aldığımız iyi sonuçlardan dolayı tercih ederim.
Smear sonucunda patoloji çıkarsa o zaman koterizasyon işlemini arka plana bırakıyoruz ve rahim ağzını kolposkop ile inceler gerekirse biyopsi alırız ve biyopsi den gelen sonuca göre takip ve tedavi şeklini belirleriz.
Özellikle doğum yapmamış bayanlar vajinal akıntı ve rahim ağzı yaraları varsa önem vermeleri , akıntılar ve yara genital organlarına ve doğurganlıklarına zarar vermeden gerekli jinekolojik muayene ve uygun tedaviyi görmeleri lazım.
Şikayetiniz olsun veya olmasın tüm bayanlar senede en az 2 kere jinekolojik muayeneden geçmeli ve yılda en az bir kere smear testini yaptırmalı,unutmayın smear testi rahim ağzı kanserinde hayat kurtarıcıdır.
**SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN:drramiasker@mynet.com
**
Facebook: Rami Asker