HABER

Rahim kanseri aşısı yüzde 100 başarılı

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Ustaçelebi, rahim boyu kanserinin önüne geçecek aşının, hastalığı önlemede yüzde 100 başarı göstermesinin yanı sıra, ilk aşamalarda olan kanser olgularında da etkili olduğunu bildirdi.

Rahim kanseri aşısı yüzde 100 başarılı

32. Türk Mikrobiyoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Şemsettin Ustaçelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sırada serviks (rahim boyu) kanserinin geldiğini belirterek, dünyada her yıl 500 bin yeni rahim boyu kanseri vakası ortaya çıktığını hatırlattı. Dünyada yılda 270 bin kadının bu kanser nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Ustaçelebi, bu hastalığın önüne geçilecek aşının bulunduğunu kaydetti.

Ustaçelebi, bu yıl sonunda veya en geç önümüzdeki yılın başından itibaren piyasaya verilecek aşının, Türkiye'de de kullanılması için Sağlık Bakanlığı'nın ilgili komisyonlarınca karar alınması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ustaçelebi, Sağlık Bakanlığı Aşı Komisyonu'nda görev yaptığını, aşının Türkiye'de kullanılmasının ise bazı bürokratik işlemler nedeniyle zaman alabileceğini bildirdi.

Hastalığın Türkiye için büyük problem olduğunu vurgulayan Şemsettin Ustaçelebi, kansere neden olan virüsün Türkiye'de her 100 kadından 5'inde bulunduğunu kaydetti. Bazı gelişmiş ülkelerde bu rakamın yüzde 20'lere çıktığını belirten Ustaçelebi, "Türkiye'de bu rakam yüzde 5-10 arasında" dedi.

Prof. Dr. Şemsettin Ustaçelebi, aşının Hepatit B aşısında olduğu gibi üç dozda verileceğini ve kadınların seksüel yaşa gelmeden aşılanması gerektiğini vurgulayarak,kızamık aşısında olduğu gibi okullarda rutin şekilde yapılmasının henüz mümkün olmadığını, ancak gelecekte bu şekilde kullanımının da gelişebileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler