HABER

Rahim kanserinden korunmak için bir test

HPVaşısı olarak adlandırılan ve kadın genital organ kanserlerine yol açtığı bilinen HPV'e (Human papilloma Virüs) karşı gösterilen aşı muhtemelen yıl içinde piyasaya sürülmeye başlanacak. Jinekolog Op. Dr. Mebrure Altuğ, kadın genital organ kanserlerini Mynet okurları için yazdı.

Rahim kanserinden korunmak için bir test

Yapılan araştırmalarda insanların yaklaşık yüzde 40 kadarının HPV taşımakta olduğu görüşülmüştür. Fakat insaların virüs taşıdığı halde hastalık belirtisi görülme oranı düşüktür. HPV virüsünün çeşitleri mevcuttur. Bunların yaptığı hastalık belirtileri de birbirinden farklıdır. Örneğin, bir kısmı kansere neden olurken, bir kısmı da genital bölgede, ellerde, boğazda siğiller oluşturabilir.

HPV cinsel yolla veya dokunmakla temasla geçebilir. Ya vücutta basit, zararsız siğiller oluşturur ya da hiçbir belirti vermeden bir süre sonra genital bölgede kanser başlangıcı olarak nitelendirdiğimiz lezyonlar meydana gelmesine sebep olur.

HPV'nin yol açtığı genital bölge kanserleri, daha kanser oluşmadan yıllar öncesinden yapılabilecek tetkiklerle önlenebilir kanserlerdir. Bu tettiklerin en önemlisi pap smear testidir. Bu test ise son derece basit ve her yerde uygulanabilen bir testtir. Türkiye'de hemen hemen her hastanede, ana çocuk sağlığı merkezlerinde, kanser araştırma merkezlerinde ve jinekolog muayenehanelerinden rutin olarak yapılabilen bir testtir. Küçük bir pamuk çubukla veya özel bir fırçayla alınan ve cama yayılan akıntı örneği pataloglar tarafından taranarak, kansere yol açabilecek değişiklikler saptamaya çalışır.

Pap smear testiyle bir kanser, seneler öncesinden hücrelerdeki değişiklilerin başlamasıyla tanımlanabilir ve ona göre tedavi yoluna gidilebilir. Ve yine aynı testler belli aralarla uygulanıp takip yapılabilir.

Pap smear de HPV kaynaklı bir enfeksiyon tespit edilirse, HPV DNA tiplemesi yapılarak kansere yol açıp açmayacağı araştırılır. HPV'nin yol açtığı kanserler, uygun tarama yöntemleriyle ve takip programlarıyla önlenebilen kanserlerdir.

HPV'ye karşı geliştirilen aşılar ise daha henüz cinsel aktivite başlamadan ve virüsle karşılaşmadan bağışıklık oluşturulmasını amaçlamaktadır. Bu aşılar HPV'nin en fazla kanser yapısı özelliği olan tiplerine karşı geliştirilmiş aşılardır. Yaklaşık bir yıl sonra piyasaya sürülmesi beklenilen aşıların amacı, virüse karşı bağışıklığı sağlayıp kadın kanserlerini azaltmak ve kanserden ölümleri önlemektir. Kanser aşısı büyük oranda kadın genital kanserlerini azaltmayı hedeflemektedir.

Ama aşılar yine de pap smear testinin rutin olarak uygulmanmasını ve tarama programlarının yaygınlaştırılmasını ortadan kaldırmayacaktır. Bir kere daha vurgulamak gerekir ki, pap smear test taramaları, her zaman kadın kanserlerinde erken tanıda vazgeçilmez araçlardır.

En Çok Aranan Haberler