KADIN

Rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır, ne kadar sürer? Rahim sarkması ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar?

Uterus, dölyatağı ya da rahim, bir gebelik organıdır. Embriyo onun içinde büyür. Doğmamış olan bebeğin beslenmesinden, korunmasından ve doğum sırasında dışarıya çıkmasından sorumludur. Ancak zaman içinde ve çeşitli nedenlere bağlı bir şekilde sarkma yaşayabilen bir organdır. Çeşitli belirtiler ile kendini gösteren rahim sarkmasına ne zaman ve hangi durumlarda müdahale edileceği alanında uzman doktor tarafından belirlenmelidir.

Rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır, ne kadar sürer? Rahim sarkması ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar?

Rahim sarkması, normal doğum yapılması, genetik sebepler, bağ dokularının ve pelvik kasların gevşemesi, çoğul gebelik gibi farklı durumlara bağlı bir şekilde ortaya çıkabilen bir durumdur. Kişinin günlük hayatındaki aktivitelerini olumsuz yönde etkiliyor ya da çok daha ileri boyutlarda seyrediyor ise alanında uzman doktorlar tarafından uygun görülen şekilde tedavi edilmelidir. Diğer pek çok rahatsızlık gibi rahim sarkması da ihmal edilmemesi gereken bir durum olarak kabul edilmektedir.

Rahim sarkması ameliyatı nasıl yapılır?

Rahim sarkması ameliyatı kişinin sarkma nedeni ile çok olumsuz yönde etkilendiği ve alanında uzman doktor tarafınca başka sorunlara yol açmasından şüphe edildiği durumlarda, yine alanında uzman doktor tarafından uygun görülünce yapılır. Bağ ve kas dokusundaki yetersizlik ya da güçsüzlük nedeni ile kalça kemiğinin içinde yer alan organların vajinadan dışarı doğru çıkması olarak tanımlanan rahim sarkması vajinaya sarkan bölgeye göre şöyle sınıflandırılmıştır:

  • Sistosel: Vajen ön duvarındaki güçsüzlük nedeniyle idrar kesesinin sarkmasıdır.
  • Rektosel: Vajen arka duvarındaki yetersizlik nedeni ile kalın bağırsakların sarkmasıdır.
  • Kaf prolapsusu: Daha önce rahmi alınmış hastalarda vajen tepesinin sarkmasıdır.
  • Total prolapsus: Rahim ağzının tamamen vajinadan dışarı sarkmasıdır.

Rahim sarkması şu belirtilerle birlikte görülür:

  • Kasıkta ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve zorluk yaşanması
  • İdrar kaçırma
  • İdrara çıkamama
  • Alttan ele gelen kitle hissi
  • Genital bölgede alta doğru çekilme hissi
  • Kabızlık ya da dışkılamada zorlanma

Rahim sarkması ameliyatı ne kadar sürer?

Alanında uzman doktor tarafından rahim sarkması ameliyatı yapılması gerekli görülen kişinin bünyesine, sarkma durumuna ya da rahmine bağlı bir şekilde ameliyat süresi ve ameliyat sonrasındaki iyileşme süreci değişiklik gösterebilir. Bu ameliyat genel olarak 3 ya da 4 saat süren bir ameliyattır.

Rahim sarkması ameliyatında karın bölgesinin alt tarafından hastada bir kesi açılır. Bağları kesilen rahim, açılan bu kesiden dışarı çıkartılarak ameliyat edilir. Hastanın tercihine göre rahmin tamamen alınması da söz konusu olabilir.

Rahim sarkması ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıl olur?

Rahim sarkması ameliyatı olan bir kişinin bünyesi iyileşme sürecini de etkiler. Ameliyattan sonra hasta ortalama olarak 4 hafta gibi bir süre içinde iyileşebilir. Laparoskopik (kapalı cerrahi) yöntem uygulandıysa bu iyileşme süreci 10 ya da 15 günü de bulabilmektedir.

Rahim sarkması yaşandığında bir tedavi yöntemi olarak rahim sarkması ameliyatı yapılır. Bu rahatsızlığın ilaç ile yapılan bir tedavisi olmadığı bilinmektedir. Doktorlar rahim sarkması sorunu yaşayan kişilere kegel adı verilen egzersizler yapmasını önerirler. Kegel egzersizleri ile vajinayı çevreleyen kaslar ve pelvik kasları güçlenir.

Rahim sarkması ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye girilir mi?

Rahim sarkması ameliyatı sonrası cinsellik konusunda olumsuz bir etki bulunmamaktadır. Ameliyatın gerçekleşmesinden sonrası için belirlenen 4 ya da 6 haftalık iyileşme sürecinden sonra ise cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca olmadığı kabul edilmiştir.

Ameliyat ve sonrasındaki iyileşme süreci de doktor ile birlikte takip edilmeli ve bu süreçte doktor kontrolünde kalınmalıdır. Doktora danışmadan cinsel ilişkiye girilmemeli, sürecin tamamen bitmiş olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca bu süreçte beklenmedik bir kanama ya da akıntı da yaşanabilir. Süreç dikkatle takip edilmeli ve her olağan dışı durum doktora bildirilmelidir.

İyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği için yatarak dinlenilmesi tavsiye edilen süre de kişiye göre değişebilir. Ancak 4 ve 6 hafta arası dinlenmek ve bu süre içinde cinsel ilişkiye girmemek önemlidir. Vajen iç duvarına atılan ve kendi kendine erime özelliği bulunan dikişler erir ve dökülür. Bu sayede iyileşme gerçekleşir. İşlem tamamen bitmeden iyileşme gerçekleşmemiş sayılır. En genel ihtimalle hastalar ameliyattan sonra en az 1 ay ya da ameliyat sonrası 45 günlük bir süreçten sonra cinsel ilişkiye girebilir. Bu süreden daha önce cinsel ilişki yaşamak kişi için risk oluşturabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler