Bu alanda uzman kişiler, rahim sarkması durumunun önüne geçebilmek için bazı önlemler önerirler. Rahim sarkması durumunun önüne geçebilmek için önerilen bu önlemlerin başında kegel egzersizleri gelir. Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarının düzenli olarak çalıştırılmasını sağlar ve bu sayede sarkmanın geciktirilmesi mümkün olabilir. Her rahatsızlık gibi rahim sarkması da ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Normal ve doğal bir süreç olarak kabul edilse de ilerlemiş olan sarkmalar çok daha büyük problemlere sebebiyet verebilir. Sarkmaya işaret eden belirtilerin görülmesi ile birlikte kişilerin kadın hastalıkları ve doğum alanında uzman bir doktora başvurması için vakit kaybedilmemesi önemlidir.
Şiddetli, orta derece ve hafif olmak üzere üç farklı derecesi olan rahim sarkması durumuna kişilerin hayatlarına etki ettiği oranda tedavi edilir. Rahim sarkması ameliyatı çok ileri seviyelerde sarkmayı temsil eden şiddetli derecede yapılır. Rahim sarkması ameliyatı basit olarak değerlendirilen bir ameliyat olsa da her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da riskler olasıdır.
Her yaştan kadın rahim sarkması durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Doğum yapmış olan neredeyse her kadında rahim sarkması görülebilmektedir. Çoklu, zorlu ve normal doğum yapmış olan kadınların daha sık rastladığı bir durumdur. Göreceli olarak nadir görülen bir durum olsa da bu sorunun en büyük nedeni olan doğum olayını gerçekleştirmemiş olan kadınlar dahi bu durumu yaşayabilmektedir.
Normal bir şekilde yapılan doğumlar ve ilerleyen yaş rahim sarkmasının başlıca nedenleridir. Bunun dışında genetik özellikler de sarkmanın başka bir nedeni olabilir. Rahmi tutan bağlar ve pelvik taban kasları hasar görünce rahim ya da idrar torbası vajina içine doğru ilerler. Böylece rahim sarkması yaşanır.
Rahim sarkması genel olarak şu durumlara bağlı olarak görülür:
Rahim sarkması, belirtileri dışında ve normal rutin kadın doğum muayenesi haricinde farklı provaktif testler ya da ölçümler yapılarak da tespit edilebilir. Kişinin günlük yaşamının olumsuz şekilde etkiliyor ve git gide ilerliyor ise doktor müdahale gereği duyabilir.
Rahim sarkması sorunu söz konusuysa bu durumun belirtileri arasında cinsel fonksiyonlarda bazı bozukluklar yaşanabilir. Sadece fiziksel olarak değil, kişinin estetik kaygılar nedeni ile canını sıkabildiği için cinsellik üzerine olumsuz etkisi bu şekilde gerçekleşebilir.
Özellikle ileri yaşlarda olan ve bu nedenle sarkma yaşayan kadınlarda rahim sarkması cinsellik üzerinde de olumsuz etkiler gösterebilmektedir. Kişinin kendine olan güveni, estetik endişeler nedeni ile azalmış ve sarkmanın derecesine bağlı olarak cinsel isteksizlik oluşmuş olabilir.
Cinsel açıdan isteksizlik kadınlarda rahim sarkması durumlarında görülebilmektedir. Rahim sarkmasını işaret eden belirtiler arasında cinsel açıdan isteksizlik de yer almaktadır. Her kadın için aynı durum aynı oranda geçerli olmayabilir ancak bu konuda her zaman olasılık bulunmaktadır.
Rahim sarkmasının diğer belirtileri şunlardır:
Rahim sarkması cinsel ilişkiye dolaylı olarak da olsa etki edebilir. Yapılan istatistiklere göre bu etki daha çok psikolojik olarak görülmektedir. Kişinin yaşadığı rahim sarkması estetik nedenlere bağlı olarak günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemekte ve bu durum cinsel hayata da yansımaktadır.
Rahim sarkması yaşayan kişilerin cinsel ilişkiye girmesinde bir sorun belirtilmemiştir. Ancak bu soruna çözüm olarak rahim sarkması ameliyatı olan bir kişinin, geçirdiği ameliyatından bir süre sonra cinsel ilişkiye girmesi doğru bulunmaktadır. Ameliyattan sonraki iyileşme süreci için doktorun belirlediği süre tamamlanmadan cinsel ilişkiye girilmesi sorunlara neden olabilmektedir.