HABER

Rahipler İmam Hatip'lere girebilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, imam-hatip liselerinde rahip ve hahamların uygun görülmesi halinde din öğretmeni gözetiminde derse girebileceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, imam-hatip liselerinde 'Karşılaştırmalı Dinler Tarihi Dersinin Dinlerde İbadet ve İbadet Yerleri' ünitesinde öğrenme ortamı ve çevre şartları ölçüsünde sadece bilgi almak amacıyla ders öğretmenlerinin nezaretinde farklı din görevlilerinin bilgisinden yararlanabileceğinin düşünüldüğü ifade edildi.

Kültürlerarası etkileşimin hızlanması nedeniyle diğer dinler hakkında bilgi sahibi olmanın gerekli hale geldiğine işaret eden bakanlık yetkilileri,
din hizmeti verecek olanların da genel kültüre ilave olarak dünya üzerindeki belli başlı dinleri tanımaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Bu ihtiyacın en verimli olarak karşılaştırmalı dinler tarihi dersinin giderilebileceğini kaydeden yetkililer, dersin dinleri benzer ve farklı yönleri ile karşılaştırmalı olarak öğretmeyi amaçladığını belirttiler.

Dersin metodu ve amacı gereği dinlerin objektif olarak öğretilmesini hedeflediğine dikkat çeken yetkililer, "Dini fenomenler doğruluk, yanlışlık bakımından değerlendirmeden oldukları gibi öğretilir. Bu ders sayesinde dinlerin mahiyetlerini ve özelliklerini karşılaştırmalı olarak öğrenmek mümkündür.

Din hizmetlerinin yürütülmesinde etkin rolü bulunan din görevlisinin bu derse hem genel kültürü hem de mesleği açısından ihtiyacı bulunmaktadır. Çünkü günümüzde iletişim ve ulaşım imkanlarının gelişmesiyle insanlar sık sık seyahat etmekte birbirleri ile daha yakından iletişim kurabilmektedirler.

Böylece diğer din mensupları ile Müslümanlar arasındaki ilişkiler her geçen gün yoğunlaşmaktadır.

Dolayısıyla toplumu din konusunda aydınlatma görevi ile din hizmeti sunacak olanların da İslam dışındaki dinler hakkında yeterli bilgi edinmesi kaçınılmaz zorunluluk olarak görülmektedir. Bu bağlamda karşılaştırmalı dinler tarihi dersinde öğrenciler mesleğe hazırlanırken ünitenin öngördüğü bakış açısını kazanmış
olacaklardır" açıklamasında bulundular. Bilginin öğretmenden öğrenciye doğrudan aktarılmaması ile öğrencinin kendisinin aktif bir şekilde bilgiyi yapılandırmasının esas alındığına dikkat çeken yetkililer, buna göre öğrenme sürecinde bilgiyi değerlendirerek sonuç çıkarmanın önemli olduğu, ders işlenişinde de öğrencilerin bilgiyi kendisinin oluşturmasının imkan tanındığını belirtti.

Karşılaştırmalı Dinler Tarihi Dersi'nde din görevliliği mesleğinin ihtiyacının göz önüne alındığını kaydeden bakanlık yetkilileri, "Öncelike İslamla tarihsel bağı bulunan Yahudilik ve Hristiyanlık bu dinler dışında mensubu bulunan Hint dinlerinden Hinduizm, Budizm ve Sihizm gibi dinlere de öğretim programında yer verilmiştir.

Dersin yapısı gereği programda ayrıca Zerdüştlük ve kabile dinleri gibi konular da yer almıştır. Karşılaştırmalı Dinler Tarihi Dersi'nde söz konusu ünitesinin açıklamalar bölümünde de ifade edildiği gibi öğrenen ortamı ve çevre şartları ölçüsünde sadece konuyla ilgili bilgi almak amacıyla ders öğretmenin nezaretinde farklı din görevlilerinin yararlanabileceği düşünülmüştür" dediler.

İHA

En Çok Aranan Haberler