HABER

Rahşan affı nedir? Rahşan affı ne zaman çıkarıldı?

Eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, çoklu organ yetmezliği sebebiyle 97 yaşında tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti. Rahşan Ecevit yakın siyasi geçmişte 'Rahşan affı' olarak nitelendirilen kararla gündeme gelmişti. Peki 'Rahşan affı" nedir, ne zaman çıkarıldı? İşte 'Rahşan affı'yla ilgili detaylar...

Rahşan affı nedir? Rahşan affı ne zaman çıkarıldı?

Asıl adı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası olan 22 Aralık 2000'de Rahşan Ecevit'in önerisiyle çıkarılan, devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme getiren yasa. Kamuoyunda "Rahşan Affı" olarak nitelendirildi.

9 Aralık 2000’de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan Hayata Dönüş Operasyonu'ndan 3 gün sonra (22 Aralık) 4616 sayılı ‘Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası’ çıkarılmıştı. Cezaevlerinde yer kalmadığı için çıkarılan af yasasının ardından 70 bin kişilik kapasitesi dolan cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düşmüştü. Ancak, 3 yılda mahkum sayısı 20 bin artarak yeniden 64 bine çıktı.

4616 sayılı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası 23 Nisan 1999 tarihinden önce işlenen suçları kapsıyordu. Yasa çıktıktan sonra ilk planda cezaevlerindeki 23 bini aşkın tutuklu ve hükümlü aftan yararlanarak tahliye oldu. Daha sonra Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararlarıyla yasanın kapsamının genişlemesi sonucu cezaevinden tahliye olanların sayısı 45 bini buldu. Ancak affın sonuçları bununla sınırlı kalmadı.

'Rahşan affı' uzun süre tartışma konusu olmuştur. Rahşan Ecevit daha sonra "Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı." demiştir.

En Çok Aranan Haberler