Bu durumu yaşayan kişi sayısı ise 14 bin 34 olarak geçiyor. Ancak araştırmacılar rapor edilmeyen vaka sayısının rapor edilenden fazla olduğunun da altını çiziyor. Araştırmacılar bazı doktor ve hastanelerin doğru sayının yetkililerden gizlendiğini söylerken, bazı durumlarda da yaşananların kamuoyunun gündemine gelmeme sebebinin üretici firmaların mağduriyet yaşayanlara tazminat ödenmesi için gizlilik şartı aradığının altını çiziyor.
Hatalı tıbbi malzemeler ölüme yol açıyor
Uluslararası bir araştırma Almanya'da hatalı göğüs implantı ya da kalça protezi gibi tıbbi malzemelerin ölüm ve yaralanmalara sebebiyet verdiğini ortaya koydu. Yapılan bir araştırmaya göre geçen yıl Almanya'da göğüs implantı, kalça protezi gibi hatalı tıbbi malzeme nedeniyle ölüm ve yaralanmaya sebebiyet veren 14 bin 34 vaka rapor edildi.
Pazar günü Kuzey Alman Radyo Televizyon Kurumu (NDR) ve Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu (WDR) ile Süddeutsche gazetesinde Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) ve 59 farklı medya kurumundan 250 gazetecinin üzerinde çalıştığı "Implant dosyaları" adlı ortak araştırmanın sonuçları yer aldı.
NDR’in haberine göre Federal Sağlık Bakanlığı, yetkili otorite Federal İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü'nün (BfArM) "malzemeden kaynaklanan” vakalarda artışları kaydettiğini doğruladı. Ancak bakanlık bütün bu vakaların hastanın durumunda kötüye gitme ya da ölüme sebebiyetle sonuçlanmadığının da altını çizdi.
RAPOR EDİLMEYEN VAKALAR
Araştırmaya göre rapor edilmeyen vakaların sayısı yüksek çünkü üretici firmalar, doktor ve hastaneler bu tür vakaların sadece bir kısmını yetkililere bildiriyor. Göğüs implantlarının örnek verildiği araştırmaya göre geçen yıl Alman hastanelerinde 3 bin 170 göğüs implantı, silikon yastıkların etrafındaki dokularda ciddi bozulmalar olduğu için çıkartıldı. Ancak bunların sadece 141 tanesi yetkililere bildirildi.
Enstitünün internet sitesinde yer alan en güncel rakam 2016 yılına ait. 2016'da 12 bin vaka rapor edilmiş. Ancak enstitünün kayıtlarına göre rapor edilen vakalardan yüzde 40’ında sorun tıbbi cihaz kaynaklı değil. Bu nedenle yasal olarak rapor edilebilecek bir "vaka" değil.