Kayseri -(AA) Milli içkimiz olması için Maliye Bakanlığı tarafından çalışma başlatılan rakı, özel şirketlerin üretim yapmalarına imkan tanınmasından sonra marka zengini oldu. Piyasada halen dört ayrı firmanın 20 değişik marka rakısı satılıyor.
1926 yılında kurulan TEKEL'in, Alkollü İçkiler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bölümünün, 27 Şubat 2004 tarihinde özelleştirilmesinden sonra, alkollü içkilerde devlet tekeli sona ermiş oldu.
Devlet tekelinin kalkmasından sonra TEKEL'in alkollü içkiler bölümünü satın alan Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş. üretime başladı. Daha sonra Elda A.Ş. "Efe
Rakı" yı, Burgaz Alkollü İçkiler A.Ş. "Burgaz Rakı"yı, Tariş-Tat ise "Mercan Rakı"yı üreterek piyasaya sundu.
Zaman zaman rakı markaları da tartışma konusu oldu. En son CHP İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Cumhuriyet Savcılığına yaptığı suç duyurusuyla, "Sarı Zeybek" ve "Ata" rakılarının markalarının "Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anımsattığı ve büyük önderin manevi şahsiyetini zedelediği" gerekçesiyle iptalini istedi.
Piyasada satılan rakı çeşitleri ve üretici firmalar ise söyle:
"Yeni Rakı, Kulüp Rakısı, Tekirdağ Rakısı, Tekirdağ Altın Seri, Altınbaş Rakı, Yekta Rakı, İzmir Rakısı, İzmir Sakız Rakısı, Mest Misket ve Mest Sultaniye (Mey İçki Sanayi),Efe Rakı, Efe Yaş Üzüm Rakısı, Çilingir Rakı, Sarı Zeybek (Elda AŞ),Burgaz Rakı, Ata Rakı, Rakı Turka ve Burgaz Yaş Üzüm Rakısı (Burgaz Alkollü İçkiler AŞ) Mercan Rakı, Fasıl Rakı (Tariş-Tat)."