Alkollü içkiler piyasasında tekelin kalkmasından sonra, bu piyasada bulunan ürünlere yönelik mevzuat, AB'ye uygun olarak tamamen yenilendi.
Konuya ilişkin tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni tebliğ ile distile (damıtılarak elde edilmiş) alkollü içkilerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirleyen AB mevzuatı, bire bir Türk mevzuatına aktarıldı.
Tebliğ, "Malttan üretilen biraları, taze üzüm şarabını, vermut ve bitkisel veya kokulu maddelerle aromalandırılmış diğer taze üzüm şaraplarını, elma şarabı, armut şarabı, bal şarabı gibi fermente edilmiş diğer içkileri, fermente edilmiş içkilerle alkolsüz içkilerin karışımlarını ve bunların dışında kalan fermente edilmiş içkilerin karışımlarını" kapsamıyor.
Tebliğe göre, distile alkollü içkilerin hazırlanmasında tarımsal kökenli etil alkol dışında başka etil alkol kullanılamayacak.
Rakı ve geleneksel meyve likörlerinde renklendirici, tatlandırıcı, aroma maddeleri ve diğer katkı maddeleri kullanılamayacak. Geleneksel gül likörlerinde renklendirici kullanılabilecek.
Viskinin hacmen alkol miktarı da en az yüzde 40 olacak. Tebliğ ile rom, tahıl distilat içkisi, Almanya'da üretilen "Korn veya "Kornbrand", üzüm cibresi distilat içkisi, meyve cibresi distilat içkisi, kuru üzüm distilat içkisi, meyve distilat içkisi, cider distilat içkisi, gentian distilat içkisi, karavay aromalı distile alkollü içki, bitter distile alkollü içki, yumurta likörü, yumurtalı likör, spritglögg (Vakeva glögi) Türk mevzuatına girdi